Opinió

El nou paradigma del departament de recursos humans

El valor de la teva empresa o aquella per a la qual tu treballes radica en les persones que viuen en ella. Concretament en el seu talent i en l’ambient que tu, com a empresari, siguis capaç de generar perquè aquest talent es desenvolupi i comprometi. Les característiques del nostre mercat laboral, les normes de joc que avui imperen, disten molt de les de fa 10 anys. No vull ni comparar-les amb les que hi havia quan els nostres pares i alguns de nosaltres vàrem començar la nostra carrera professional.

La recerca d’una recepta màgica que expliqui el que els líders han de fer per impulsar els seus col·laboradors a donar el millor de si mateixos és eterna. En els últims temps, aquest misteri ha enriquit un nou nínxol de mercat amb els experts en lideratge que han desenvolupat les seves carreres examinant i capacitant empresaris i directius a crear professionals capaços d’assolir objectius desafiants. Ja siguin estratègics, financers, organitzatius o una combinació dels tres.

Per altra banda, un rol clau dels professionals que poden ajudar a conduir aquesta gestió del talent, la transformació i el canvi és el departament de recursos humans (RRHH). La transformació implica canvis fonamentals en l’organització, i aquests professionals es converteixen en guardians i catalitzadors de la cultura empresarial. Per exemple, la transformació digital ve acompanyada d’una gran oportunitat per regenerar les organitzacions, injectant aire fresc i canvis quant a la gestió de persones. Estem davant un moment únic per reinventar el paper d’aquest departament, no només per a la selecció de persones sinó com a motor del canvi de les empreses pel que fa a la gestió juntament amb altres professionals implicats en aquesta gestió.

Les organitzacions del segle XXI són empreses obertes, amb persones interconnectades. Les noves eines socials empoderen el treballador proporcionant un altaveu per compartir idees. El nou rol de RRHH és de facilitador de converses útils i factibles.

La connectivitat ens fa més socials i ens ajuda a treballar de manera més col·laborativa per obtenir resultats de major qualitat, però per això s’han d’implementar unes eines socials amb una estratègia per esdevenir una cultura oberta.

Aprenem i ens formem d’una altra manera. Ara, l’aprenentatge és més social i continu. RRHH és el coach de l’aprenentatge social, l’arquitecte d’Entorns Personals i Organitzatius d’Aprenentatge (EPOA).

Gràcies a la flexibilitat de les empreses, el lloc de treball no és un lloc on anar, sinó uns objectius a acomplir. Els equips són cada vegada més virtuals i hem d’aprendre a gestionar-los de manera diferent. Les emocions col·lectives s’expandeixen a gran velocitat en l’era de la connectivitat, i ja sabem que les emocions positives són més rendibles. Doncs el departament de RRHH introdueix el joc en el lloc de treball i altres tècniques que generen emocions positives per potenciar la felicitat com el camí per aconseguir resultats més sostenibles. RRHH serà el dissenyador d’emocions positives i experiències de gamificació.

La velocitat de posicionament en temps de xarxes socials és exponencial, el que dóna més importància a una bona estratègia de posicionament tant de marca personal i empresa com d’employer branding. El departament haurà de potenciar les noves competències vinculades a la digitalització i ajudar a convertir en bons socials networkers els seus treballadors. Serà l’impulsor del social networking i de l’employer branding.

En definitiva, el principal rol de recursos humans serà connectar talent per projectar eficiència en l’era digital i, així, garantir la intel·ligència col·lectiva.

L’autora és consultora, coach, formadora

To Top