La Comissió de Defensa dels Drets Humans de l’Il·lustre Col-legi d’Advocats de Terrassa ha organitzat dues exposicions que són el testimoni de la vulneració dels drets humans. Unes situacions que no s’haurien de produir i que ens haurien de remoure les consciències.
Per una banda, observar el passat amb l’exposició "Catalunya bombardejada", realitzada pel Memorial Democràtic el 2013 per rememorar el 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les estructures catalanes del març de 1938 en plena Guerra Civil. Pren la forma d’un dossier de premsa que pretén concebre l’aviació com un nou enfrontament bèl·lic on la reraguarda es converteix en front de guerra i la població civil, en blanc de l’enemic. També pretén remarcar els valors ciutadans i les mostres de resistència i solidaritat que la població civil oferí mitjançant la construcció de refugis.
L’exposició, la cedeix el Consell d’Advocacia Catalana que la presta de forma rotatòria a cada un dels col·legis d’advocats de Catalunya. Recentment ha estat a Reus i Sabadell i aquest desembre toca a Terrassa.
Gràcies a la cessió de l’Espai Fotoclub Terrassa del Centre Cultural podem exposar-la en una sala ben freqüentada, que permetrà que molts terrassencs revisquin o sàpiguen una mica més d’aquest trist episodi de terror que va viure la societat civil a causa de l’aviació italiana i alemanya que pretenia aterrir la ciutadania per pressionar el rendiment. Es pot visitar de dilluns a dissabte de 4 de la tarda a 9 del vespre des del 15 de desembre fins al 15 de gener.
Per altra banda, observar el present ha estat l’objectiu de l’exposició "#DretsRefugiats: 11 vides en 11 maletes", que ens ha mostrat el present que no voldríem que passés, però que malauradament passa. Es tracta d’una mostra que ens convida a conèixer les vides, els noms i els cognoms de les persones que avui fugen de l’horror, que estan patint i que ens necessiten. Les xifres són fredes, però darrera de cada una hi ha una persona i una història. N’expliquem onze que han fugit de la guerra, de la intolerància, de la misèria i que viatgen donant-se la mà amb la mort, tot i que tenen els mateixos drets humans que nosaltres i tots tenim el deure de comportar-nos fraternalment els uns amb els altres. L’exposició ha estat organitzada per la Fundación Abogacía, que la presta de forma rotatòria als col·legis d’advocats d’Espanya. Recentment ha estat a Sevilla i a Ourense i ara ha tocat a Terrassa.
Gràcies a l’Ajuntament de Terrassa la vam exposar des del 25 de novembre fins a l’11 de desembre a l’Arxiu Municipal del carrer del Pantà, 20, un lloc que va ser molt visitat.
La nostra comissió ha tingut molt interès que les dues exposicions hagin arribat a Terrassa i agraeix les visites fetes a l’Arxiu Municipal per veure "#DretsRefugiats: 11 vides en 11 maletes". Ara espera que també rebi moltes visites l’Espai Fotoclub Terrassa del Centre Cultural amb "Catalunya bombardejada". Us hi esperem!
L’autora és de la Comissió de defensa dels Drets Humans d’ICATER