Tots sabem què vol dir intuïció, però és difícil d’explicar científicament. Ens resulta complicat reconèixer una presa de decisions sense uns raonaments justificats. Les explicacions del nostre comportament des del funcionament del nostre cervell ens ajuden a entendre per què les emocions són tan importants en l’empresa quan parlem de lideratge, el treball en equip i la intel·ligència emocional, l’optimisme, etcètera, explicant com el nostre sistema límbic i el còrtex frontal fan que escollim reaccions de fugida i lluita o aconseguim desenvolupar pensaments que evitin aquests comportaments i adquirim les actituds pròpies per a la nostra felicitat.
Actualment, en la societat en què vivim, ens recolzem en quelcom que va més enllà, com poden ser les creences, la filosofia oriental, el mindfullness, etcètera, on la ciència troba explicacions del perquè de moltes coses, que fins ara eren intuïtives i que a moltes persones els resultaven molt útils. No tenim resposta a tot, queda molt encara per descobrir de les connexions neuronals, però a poc a poc amb aquestes explicacions ens podem enfrontar als problemes que es generen en nosaltres mateixos sabent el perquè d’aquestes emocions i sensacions.
Parlarem doncs de la intuïció, un fenomen que tothom hem experimentat i segurament podem recordar alguns moments en la nostra carrera professional en què ens hem deixat emportar per la intuïció. No obstant això, qualsevol de nosaltres ens hem vist influïts per l’instint a l’hora de prendre una decisió en un moment determinat. Per exemple, a l’hora d’embarcar-nos en un nou projecte professional. Encara que avaluem lògicament totes les opcions, les emocions també juguen un paper important. Siguem conscients, doncs, que aquesta avaluació lògica la realitzarà l’hemisferi esquerre (la part lògica i analítica), mentre que en l’hemisferi dret es troben les emocions i el costat més intuïtiu i creatiu. Recordem que la creativitat és una de les competències més demandades en l’àmbit laboral i, segons un informe d’IBM, la creativitat és la qualitat més important d’un CEO. Per tant, ja sabem on es troba aquesta intuïció dins el nostre cervell, ja que la creativitat i la intuïció van agafades de la mà. Les persones altament intuïtives escolten la seva veu interna (diàleg intern) i paren més atenció als pressentiments que reben.
Al llarg dels anys hem anat emmagatzemant automàticament molta informació a través d’experiències viscudes. Aquesta informació es coneix com a records i és guardada de manera inconscient en la nostra memòria. Per tant, tindrem una base de dades en l’inconscient que, segons el que tinguem davant, ens podrà donar informació que potser no recordem i no sapiguem d’on surt. Moltes vegades pensarem que és intuïció, i actuarem com a tal.
Un estat que no ens permet connectar amb la intuïció és l’estrès, ja que no ens deixa connectar correctament amb nosaltres mateixos. És per això que la pràctica d’exercici físic o exercicis de respiració conscient i altres ens poden ajudar a reduir el nostre nivell d’estrès i despertar la nostra intuïció.
En la nostra vida professional prenem un gran nombre de decisions i moltes vegades serà necessari prendre-les ràpidament. La intuïció ens serà molt útil en aquests moments, ja que sorgiran records emmagatzemats en l’inconscient que ens faran, no sabem ben bé per què, triar “B” en lloc d'”A”, com hem comentat anteriorment.
En realitat, som éssers altament intuïtius dins d’una societat tremendament lògica. Així que, si a vegades hi ha quelcom dins teu que et diu que facis “X” i no saps ben bé per què, però ho saps i ho ignores…, és perquè no li fas prou cas a la teva intuïció que és pura informació.
Nosaltres tenim tota la informació necessària per prendre la decisió. Tots tenim intuïció, sensacions, emocions…, sense excepcions, el repte és si escoltem el que ens diuen o no.
L’autora és consultora-mentora i formadora
sonia@soniacaballero.es