La victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials dels Estats Units fa preveure un retrocés en els drets LGTB i un bloqueig de la lluita per assolir-los. La campanya de Trump i del que serà el seu vice- president, Mike Pence, ha anat acompa- nyada per una plataforma totalment anti-LGTBI.
A més, d’una manera difuminada, també membres del Partit Republicà segueixen defensant no tan obertament que l’homosexualitat es pot curar mitjançant teràpies reparadores o de conversió per tal de modificar l’orientació sexual o identitat de gènere, donant potestat als pares dels menors a aplicar aquestes teràpies "reparadores".
El Partit Republicà ha manifestat un rebuig específic vers el matrimoni igualitari i, per contra, defensa que les lleis federals només han de contemplar i reconèixer els matrimonis heteronormatius, és a dir les unions ho-me-dona.
Sobre els drets de les persones trans, el Partit Republicà ha expressat el seu suport a les legislacions com la ja aprovada a Carolina del Nord, on entre moltes altres mesures discriminatòries es prohibeix a les persones trans utilitzar els banys per la seva identitat de gènere i ja es deixa entreveure que tampoc podran formar part de l’exèrcit nord-americà.
Mentre a Catalunya disposem d’una llei contra la LGTBIfòbia -que lamentablement encara no s’ha desplegat completament- als Estats Units d’Amèrica la defensa dels drets LGTBI és una qüestió totalment oblidada, de fet, als EUA s’ha erigit una ferma oposició a incloure la LGTBIfòbia com a política antidiscriminatòria.
Amb el control de les dues càmeres, el Congrés i el Senat, serà molt difícil, per no dir impossible, poder avançar en polítiques LGTBI. Ara més que mai, des dels països més avançats pel que fa a les polítiques d’igualtat i respecte a la diversitat hem de seguir treballant per fer visibles les realitats d’identitat de gènere i orientació diverses. No podem tolerar que la que és considerada la potència més gran del món, un país que s’omple la boca en parlar de llibertats i drets, sigui tan reticent a acceptar la diferència i a blindar els drets d’aquells ciutadans i ciutadanes que viuen fora dels cànons que implica una societat heteronormativa.
Posem èmfasi en la feina feta pels governs locals, autonòmics i estatals en matèria LGTBI al nostre país i siguem un reflex d’aquestes polítiques a Europa i al món, perquè encara queda molt camí per avançar i molta més gent per convèncer que vivim en un món plural on qui ha de governar no és un partit o un polític concret, per molt poder que aquest ostenti, sinó el respecte dels uns vers als altres.
L’autor és secretari LGTB Terrassa