Opinió

Per a què serveix l’escolta activa?

L’escolta activa consisteix a posar atenció no només a les paraules que s’expressen sinó també al llenguatge no verbal per comprendre els sentiments de la persona que s’està comunicant. Quan un escolta activament mostra interès en els sentiments i pensaments de l’altra persona.

És important tenir en compte en les teves relacions socials que la quantitat i qualitat de les teves interaccions amb els altres determinen en gran mesura el teu benestar emocional. Per mantenir relacions sanes s’ha de saber parlar i escoltar. El problema és que poques persones saben escoltar de veritat.

Escoltar de forma activa és una habilitat que s’aprèn.

S’ha demostrat que, quan un escolta de veritat, té alguna d’aquestes intencions (o més d’una): 1) Comprendre l’altre. 2) Gaudir amb algú. 3) Aprendre alguna cosa. 4) Ajudar o consolar.

Adona’t de la importància de desenvolupar una escolta activa en les teves interaccions amb els altres.

Se l’anomena precisament així perquè requereix un esforç conscient per part d’un mateix. Has d’aconseguir que el teu interlocutor se senti comprès i lliure per poder expressar-se, i també centrar la teva atenció no només en el que diu sinó en el que sent. Molta gent confon algunes estratègies perquè l’altra persona se senti escoltada, però simplement estem fingint atenció. L’escolta activa és dedicar-li a algú tota la teva atenció i a més deixar-li clar que ho estàs fent.

L’escolta activa ben utilitzada genera confiança, proximitat i seguretat. I això transcendeix en qualsevol àmbit per ser un bon comunicador.

L’escolta activa no només et permet ampliar informació, sinó també té un efecte en la persona que és escoltada, ja que, practicant la tècnica, a vegades, la gent començarà a trobar solució als seus problemes. Et converteixes en el catalitzador necessari perquè la gent organitzi els seus sentiments i se senti més segura per prendre decisions. Això no vol dir que assegurem les solucions, però, si més no, la persona que està parlant i per a qui nosaltres estem al 100%, al verbalitzar els temes, serà més conscient de la possible problemàtica, ja que estarà activament implicada en la conversa.

Existeix una creença instal·lada en nosaltres segons la qual ens pensem que per caure bé a algú hem de semblar interessants, i la manera de fer-ho és parlant de nosaltres mateixos. La realitat és just el contrari, per caure bé a algú el que has d’aconseguir és que l’altra persona se senti interessant.

En diferents investigacions s’ha comprovat que la principal diferència entre els millors negociadors i els no tan bons és que escolten més que parlen i a més respecten els silencis. Lògicament, una de les claus de l’escolta activa és escoltar, però has de també sentir-te còmode amb els silencis. Els silencis donen temps a les persones a pensar i a trobar les paraules més exactes, així que no trenquis els silencis perquè et sentis incòmode, aprèn a conviure amb ells, estàs respectant l’espai mental de l’altra persona. Per una altra banda el silenci és especialment útil en situacions tenses perquè ajuda a calmar la tensió, i això és imprescindible perquè algú dels dos interlocutors deixi d’actuar de manera emocional i comenci a comportar-se de manera més racional.

Per finalitzar, quan tenim un conflicte verbal amb algú, el més habitual és que la nostra ment estigui ocupada pensant en la resposta al que ens estan dient. Com que assumim que és quelcom amb què no estarem d’acord, en lloc de prestar-hi atenció, ens centrem en com rebatre aquest missatge. Hi ha un estudi que demostra que les persones només recordem entre el 10 i el 25% del que sentim.

Recorda-ho la propera vegada que estiguis explicant quelcom per a tu important i notis que l’altra persona no t’està escoltant activament.

L’autora és consultora, coach i formadora

To Top