Els temes d’herències i conflictes entre hereus i interessats en una herència, el món del dret n’és ple. La casuística és més que notable i llegint sentència i antecedents passaríem hores i més hores.
És un conflicte recurrent que atrapa membres de força famílies i trenca, si no era trencada abans, l’harmonia familiar.
Però, de les herències i la seva problemàtica real, moltes vegades la gent del dret, els mateixos professionals, ho dóna tot per sabut, sense tenir present que d’aquest tema, com de molts altres, les normes jurídiques canvien i estan en constant evolució.
Sense anar més lluny, llevat del que són els fonaments jurídics dels drets civil i mercantil, i poca cosa més, tota la resta de normes, tota la resta de lleis, ha canviat. Des de l’urbanisme fins al Codi Civil català, passant per permutes, arrendaments i el dret patrimonial, no diguem ja el dret fiscal, també el societari, el penal i l’administratiu i també les diferents branques que no esmento, tot ha canviat.
Del dret que jo vaig estudiar als anys setanta del segle passat, pràcticament no en queda res específic.
I el fet està que molts operadors jurídics no es reciclen i queden atrapats en la misèria de la ignorància.
No és aquest el cas de l’advocat i professor Santiago Orriols Garcia, que dilluns em va fer arribar i regalar la seva obra jurídica “El judici de petició de llegítima” (Editorial Atelier), que és un compendi generós d’aquest tema, acabat d’editar.
No serà mai un best-seller, per raó de la matèria, però molts advocats que es dediquen a temes hereditaris l’haurien de llegir, entre d’altres coses per conèixer i no fer el ridícul i donar un bon servei a qui els consulta. Sense anar més lluny, en un parell de plets que tinc endegats i on es discuteix aquesta matèria, procediré a l’acte de la vista, del judici, a llegir dues o tres pàgines del llibre del company Orriols (tal com el mateix dilluns jo li comentava). De les sentències que acompanya i la naturalitat de l’exposició, els jutges que han de decidir ambdós assumptes en donaran bon compte i els advocats no estudiosos s’enrojolaran.
Gràcies a advocats i professors com el Santiago Orriols, que a més ha usat una sistemàtica i una exposició processal excel·lents, la resta que tenim interès a ser al corrent en el món del dret podem gaudir de la seva feina.
I els professionals del dret que no estudien que es posin les piles. Ben segur que la societat que els és creditora ho agrairà.
I, per cert, em sembla que és la primera obra jurídico-processal editada en català. Quasi ho asseguraria.
El fet està que molts operadors jurídics no es reciclen i queden atrapats en la ignorància
I els professionals del dret que no estudien que es posin les piles; la societat que els és creditora ho agrairà
L´autor és advocat/www.planaslegal.com