Des de l’any 2011 la Comissió de Drets Humans de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa (ICATER) a la primavera organitza un cicle de cinema que pretén exposar la vulneració d’algun dret humà, remarcant els sentiments negatius i perjudicis de qui el pateix, i fer-nos prendre consciència de la magnitud de les conseqüències.
El passat 2 de maig, inauguraven el VI Cicle de Cinema i Drets Humans, projectant el documental "Ciudadado Cake: Cañada Real, vivir al límite", que enllaçava amb el dret a la ciutat. La propera sessió serà el dimarts 10 de maig, a les 17.15 hores, a la sala d’actes de l’ICATER, de lliure accés i gratuït, on projectarem la pel·lícula "Cobardes", d’Ensueño Films, de 89 minuts de durada, que enllaçarà amb el dret a no sofrir assetjament escolar. Ens situa en un institut de secundària proper al nostre entorn, on serem testimonis de com l’alumne Guillem satisfà el seu ego personal fent la vida impossible al company Gabriel, per l’únic motiu de ser pèl-roig. Els espectadors experimentarem els sentiments dels personatges i comprendrem millor el drama callat que afecta molts escolars en el si d’una escola o institut, que són els llocs per adquirir una educació que afavoreixi una cultura general i permeti desenvolupar les aptituds per arribar a ser un membre útil de la societat. En aquests termes es manifesta la Declaració dels Drets de l’Infant de 1959 de les Nacions Unides.
Una activitat continuada d’assetjament és perjudicial per a qui la fa i més per a qui la rep. L’alumne que assetja està fracassant en l’objectiu de formar-se, incomplint els seus deures, entre els quals hi ha el de respectar la resta de companys, evitar situacions de conflicte, com per exemple el maltracte, incloent-hi el ciberassetjament. En aquests termes s’expressa l’article 9 de la Llei Orgànica 1/1996 de 15 de gener, de protecció jurídica del menor.
Posteriorment a la projecció, intervindran experts de l’Associació per a la Prevenció de l’Ansietat i la Depressió, que amb la seva experiència enriquiran el col·loqui general, en el decurs del qual podrem valorar les causes, senyals, abordatge de solucions i prevenció. Un fenomen que, tot i que també es donava en èpoques anteriors a la nostra, avui dia ha assolit una magnitud impensable en anteriors generacions d’estudiants. Reflexionarem plegats sobre si una de les causes és la sobreprotecció dels menors, incapaços aleshores d’enfrontar- se a l’adversitat, o si els mitjans tecnològics disponibles avui faciliten el bulling. De forma que el col·loqui es complementarà per la diversitat de públic, pares, mares, mestres, joves, juristes o professionals del sector social.
El que la nostra comissió pretén amb el Cicle de Cinema és recórrer al setè art per apuntar la vulneració dels Drets Humans, expressant-la de forma allunyada a la freda notícia de premsa. Sense sensacionalismes, pretenem conèixer els fets des de l’inici fins a les últimes conseqüències, veure els actes de qui desencadena un procés d’agressió i veure els actes de resposta de qui passivament els rep. Com a terceres persones espectadores, comprendrem com pares, mares i mestres no ho detecten i l’agressió va creixent. Per tant, el debat conjunt posterior pot apuntar solucions a un fenomen que entre tota la societat hem d’eliminar de les nostres escoles i instituts.
En conseqüència, tota la societat està convidada a assistir el proper dimarts 10 a les 17.15 hores a la sala de l’ICATER per veure la pel·lícula " Cobardes " i a participar activament en el debat posterior. Necessitem la visió de tothom, perquè el bulling és molt perjudicial per a la societat.
L’autora pertany a la Comissió de Drets Humans de l’ICATER