Opinió

El festival de música i titelles de Terrassa

Aquest cap de setmana Terrassa va ser el centre del món dels titelles i la música, famílies senceres van gaudir del festival Didó organitzat pel CEM Escola de Música de Terrassa, Ajuntament de Terrassa i Amics de la Música. Es tracta del segon Festival Didó que va retre homenatge al titellaire de Terrassa Ezequiel Vigués "Didó" (1880-1960). Un total de 23 propostes entre tallers, espectacles i una fira d’artesans.

Aquest any el festival ha arribat al món de l’educació. Establir ponts entre diferents centres artístics ajuda en el desenvolupament de la feina del docent. La col·laboració amb el batxillerat d’Arts Escèniques de l’INS de Viladecavalls per als alumnes d’aquest gran desconegut que és el batxillerat d’Arts Escèniques ha estat molt enriquidora.

Els alumnes troben en aquestes col·laboracions unes noves maneres per al seu desenvolupament personal i artístic. Els titelles animats resulten altament eficaços en els àmbits pedagògics. El titella és un bon mestre per trencar les inhibicions i estimular les ganes de parlar, escriure i llegir. Els alumnes treballen l’expressió corporal del titella, exploren les possibilitats de moviment. Al costat d’allò purament físic l’alumne treballa els sentiments que poden arribar a transmetre a un públic familiar.

L’experiència de l’artista pedagog condueix els alumnes cap a un viatge interior on els petits detalls dels titelles marquen els passos de la por, de la il·lusió, de l’esperança, dels silencis i dels somriures a la cara d’un nen, una exploració dels sentiments més veritables de la condició humana.

Tota aquesta recerca dels sentiments es fa a través del joc, del plaer d’experimentar amb titelles tractant de temes universals més fàcils d’utilitzar a través de la persona interposada, a través de l’altre, que és el titella. El món dels titelles és ideal per treballar en els centres d’ensenyament la transversalitat segons els objectius, les temàtiques i les edats a qui van dirigides les ensenyances.

Els alumnes del batxillerat d’Arts Escèniques esdevenen mèdium o mediadors que connecten amb la imaginació i l’expressió. Els titelles tenen el poder de fascinar, divertir, provocar i apassionar el públic, però també el propi manipulador del titella.

La música és l’altre element que fa d’aquest festival una ocasió especial per revelar el potencial de la música aplicada a les marionetes, en aquest sentit l’Escola de Música de Terrassa (CEM) lluita per potenciar aquest matrimoni entre els titellaires i els músics. El titellaire com a còmplice del músic en un projecte comú, en un esforç de comunicació amb l’ànima de l’espectador, no importa l’edat. Ja sigui a través del visual o mitjançant l’oïda l’artista comunica sumant disciplines totes elles encaminades a l’enriquiment espiritual d’un públic i uns artistes que busquen experimentar, investigar i aprendre de forma lúcida. Desitgem una llarga vida a un festival que situa la ciutat de Terrassa en el mapa dels festivals amb músics i titelles.

To Top