La declaració de Terrassa Ciutat Feminista, a instàncies del sindicat CCOO i portada al ple municipal pel PSC, no és cap etiqueta. El que es fa és un pas molt important cap a la igualtat real, per avançar en el nostre compromís i implicació a favor d’una societat lliure de sexisme i de violència; en la defensa dels drets i en l’eliminació de les discriminacions.
La declaració de Ciutat Feminista és posar en valor la lluita d’homes i dones que, des de l’organització col·lectiva o també des de la pròpia individualitat, han treballat perquè la societat sigui més justa i igualitària.
La declaració de Terrassa Ciutat Feminista també és reivindicar la feina que durant més de vint-i-cinc anys ha estat desenvolupant i desenvolupa la Regidoria de la Dona a la nostra ciutat que, recordem-ho, va ser la primera regidoria de polítiques de gènere de tot l’Estat i també la seva constitució va ser qüestionada. Veus criticaven la creació d’una àrea pròpia per gestionar el que es titllava com a "coses de dones" i avui en dia ja ningú posa en dubte la necessitat de les polítiques de gènere.
La declaració de Terrassa Ciutat Feminista és alçar la veu un cop més en contra de la violència masclista i de tot tipus de discriminació.
La declaració de Ciutat Feminista és una manera de donar visibilitat a la feina feta, però també és una forma de recordar que encara queda molt per fer, moltes desigualtats per superar, estereotips que cal trencar, en definitiva, molts reptes que hem d’assolir com a societat i que ens obligaran a treballar de manera conjunta i transversal, des de les institucions, entitats i empreses fins a les escoles, els centres de salut, associacions de veïns i els centres cívics, entre d’altres espais públics comuns.
La declaració de Ciutat Feminista en absolut es pot considerar una qüestió banal. Sovint, les paraules donen peu a idees i aquestes idees s’acaben convertint en fets. Doncs bé, una setmana després del ple, l’Ajuntament de Terrassa ha organitzat la constitució de la Comissió de Desplegament del Reglament Municipal per a la Igualtat de Gènere. Quan apostem per una ciutat feminista, ho fem convençuts que cal repensar la ciutat des d’una altra perspectiva més igualitària.
Que el nostre municipi hagi estat el primer a declarar-se Ciutat Feminista ens omple d’orgull però també som molt conscients de la responsabilitat que això suposa, encara queda molt camí per recórrer. Com a govern seguirem avançant, farem propostes que promoguin la igualtat i implantarem mesures perquè aquesta sigui present en tots els aspectes públics i privats. Defen- sarem el feminisme, entès com el moviment que des de fa molts anys busca la igual- tat entre ambdós sexes i la no discrimina-ció.
Desitgem que, com ha fet Terrassa, molts d’altres municipis es declarin feministes; perquè des del món local hem de promoure que la igualtat entre dones i homes sigui no només un dret, sinó també una realitat cada cop més quotidiana i més tangible. Perquè és una qüestió de justícia i de drets humans que homes i dones tinguem els mateixos drets i oportunitats.
L’autora és regidora del Grup Municipal Socialista i de Política de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa