Opinió

No parlem de discapacitats, sinó de capacitats diverses i d’accessibilitat

Al passat ple municipal es va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals el Pla Local d’Atenció a les Capacitats Diverses i a l’Accessibilitat.

Aquest pla és el full de ruta del treball a desenvolupar per la nova regidoria de Capacitats Diverses i Accessibilitat; un treball en xarxa i transversal amb tots els serveis municipals i també amb les entitats i organitzacions de la ciutat.

A partir de dinàmiques grupals de tots els membres de la Taula Local de Capacitats Diverses i Accessibilitat es van definir com a principis rectors: garantir una qualitat de vida real i efectiva per a tothom; garantir els drets de les persones, sense distinció de gènere, diversitat funcional, origen o creences; inclusió plena i efectiva en tots els àmbits de la vida social, econòmica i política; garantir l’accessibilitat universal per a tothom, i treball col·laboratiu i transversal de la societat civil i les administracions. Els quals són els objectius a assolir a Terrassa en l’àmbit de les capacitats diverses i l’accessibilitat.

A partir d’aquí es van determinar 10 línies estratègiques: informació; accessibilitat universal; participació social; educació i formació; salut; treball i integració sociolaboral; habitatge; oci, temps lliure, cultura i esport; autonomia personal i social, i sensibilització. Que s’han concretat en 34 objectius generals i 63 d’específics, i que han permès identificar 112 accions.

El pressupost anual assignat a aquesta regidoria es destinarà a la realització d’aquelles accions del pla planificades per a l’any en curs, després del procés de priorització per part dels membres de la Taula Local de Capacitats Diverses i Accessibilitat.

I, com no pot ser d’altra manera, tot pla municipal ha de contemplar el seu mecanisme de seguiment i avaluació amb l’objectiu de validar, valorar, reorientar i/o proposar noves accions a desenvolupar. Es tracta d’un pla dinàmic. Serà, doncs, la pròpia Taula Local de Capacitats Diverses i Accessibilitat l’òrgan que seguirà i avaluarà l’execució d’aquest pla.

Finalment, i no per ser menys important sinó al contrari, cal posar de manifest que aquest Pla Local d’Atenció a les Capacitats Diverses i a l’Accessibilitat és fruit d’un treball constant, positiu i enriquidor de totes les persones membres de la Taula Local de Capacitats Diverses i Accessibilitat, així com de les tècniques municipals encarregades de coordinar-lo. Sense les seves aportacions, temps i confiança aquest pla no hagués estat possible.

Així doncs, és de justícia fer un reconeixement i un agraïment molt especial a totes les persones participants perquè durant pràcticament un any han estat immerses en aquest pla sense oblidar la feina del dia a dia.

Finalment, per acabar, vull posar de manifest que Terrassa ha de ser una ciutat compromesa amb els seus ciutadans i ciutadanes que aspiri a fer real la dignitat i la qualitat de vida per a tothom sense distinció per motiu de gènere, orientació sexual, origen, edat, pertinença cultural, creences i, lògicament, per les capacitats que tinguem cadascun de nosaltres.

La Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, el Pacte Terrassa per l’Accessibilitat Universal i el Pla Local d’Atenció a les Capacitats Diverses i a l’Accessibilitat han de ser els nostres fulls de ruta.

L’objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones amb capacitats diverses de Terrassa i que esdevinguin ciutadanes de ple dret. No parlem de discapacitats sinó que parlem de capacitats diverses amb el ferm convenciment que la diversitat és inherent a la persona i a la societat i que és justament aquesta diversitat la que ens enriqueix com a persones i com a societat.

Però només serà el treball conjunt de totes i tots i cadascun/a de nosaltres el que ens permetrà anar més lluny i avançar cap a una ciutat amb igualtat d’oportunitats i de tracte per a tothom, i sense discriminació de cap tipus.

L’autora és regidora de Capacitats Diverses i Accessibilitat

To Top