La passada tardor vam encetar la campanya contra la proliferació de centres comercials a Terrassa, després de l’arribada d’Aldi, Media Markt, Esclat, Mercadona, Bonpreu… Però, segons l’equip de Govern, l’alerta era injustificada. Ja que l’obertura de grans superfícies no danyaria el teixit comercial de proximitat ja existent.
Ara, tres mesos més tard, a la llarga llista d’obertures, cal sumar-hi l’ampliació de Parc Vallès i el nou centre comercial de l’avinguda del Vallès. I els nous projectes que desconeixem i que ens portarà la primavera. Però, segons l’Ajuntament, la seva obertura no té connotacions a la ciutat.
Ans al contrari, nosaltres ja en percebem les conseqüències. Què són, si no, el tancament de botigues històriques com Electrodomèstics Humet i la cistelleria del carrer de les Parres? Què són, si no, les queixes i preocupacions que fan arribar tant les associacions de comerciants com els paradistes dels mercats municipals? I, malauradament, els tristos tancaments i la desolació dels nostres barris que ens falten per veure…
Però la CUP no només ha nascut per resistir, sinó també per vèncer. Per això no ens limitem a intentar aturar les grans superfícies, sinó que també presentem un paquet de mesures per dinamitzar el comerç de la ciutat: el pla de protecció per a les botigues emblemàtiques, la revitalització dels mercats municipals, l’impuls de l’economia social i les cooperatives, el mercat agroecològic i la Fira de Nadal d’entitats socials…
Perquè tenim un model de comerç. I no és fruit de la casualitat, ni de les opcions de fer negoci i maximitzar el rendiment econòmic.
És fruit del model de ciutat que defensem, amb barris alegres, dinàmics i solidaris. És fruit, per què no, de la nova societat que portem al cor.
L’autora és regidora de la CUP a l’Ajuntament de Terrassa