Opinió

Primer, les persones

Des de dimecres passat, 10 de febrer, la premsa local i les xarxes socials s’han fet ressò d’un problema respecte del subministrament elèctric a un habitatge de Terrassa.

La llei 24/2015, vigent des del 6 d’agost de 2015, estableix que les operadores de serveis energètics no poden tallar els subministraments a cap persona en situació de vulnerabilitat social. Des de l’Ajuntament, el conjunt dels treballadors de Serveis Socials i d’Habitatge recullen i canalitzen les demandes dels ciutadans en aquests temes.

Segons el punt 4 de l’article 6 de la llei: "Quan l’empresa subministradora hagi de fer un tall de subministrament ha de sol·licitar prèviament un informe als serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es troben en una de les situacions de risc d’exclusió residencial".

Per tant, la companyia no ha complert la llei i des de l’Ajuntament s’ha iniciat un procés d’investigació que esclarirà els motius del tall. El deure de l’operadora és posar-se en contacte amb els serveis socials per tal de determinar si la família afectada pateix una situació de vulnerabilitat. Aquest és el protocol que marca la llei, però no s’ha complert.

La posició de l’Ajuntament és molt clara i, des del moment que vam tenir coneixement del tall, les nostres prioritats han estat dues: aconseguir el restabliment del subministrament i vetllar pel compliment de la llei. No ens desviarem de la línia que es va establir quan la llei contra la pobresa energètica va entrar en vigor i prendrem les mesures necessàries per tal de protegir el ciutadà en cas d’incompliment per part de les empreses subministradores.

Treballarem perquè tothom conegui els seus drets i deures en el marc de la pobresa energètica des de l’aprovació de la llei 24/2015, per tal d’evitar que es torni a donar una situació en la qual una família es trobi sense accés a un dret bàsic com és el subministrament elèctric.

L’autora és regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Terrassa

To Top