Opinió

Per una ciutat més neta

Reconèixer que tens un problema és el primer pas que cal fer per intentar resoldre’l. Doncs som-hi, assumim que a la ciutat de Terrassa tenim un problema amb la neteja viària i la recollida de residus. Dit això, entrem a analitzar quines han estat les causes i busquem entre tots una solució:

Els darrers anys han estat marcats per l’estancament en la recollida selectiva (vidre, paper, plàstic i orgànic). També hem anat veient com el total dels residus recollits pel servei municipal anaven disminuint progressivament, pels efectes de la crisi econòmica, per les recollides paral·leles bàsicament de paper i cartró per part de persones amb dificultats i per les polítiques de prevenció que s’havien anat aplicant els darrers anys. Les dades de l’any 2014 no han aportat bones notícies, mostrant un canvi de tendència pel que fa als residus recollits, que tornen a incrementar-se, i confirmant la situació pel que fa a l’estancament de la recollida selectiva. Els resultats de l’any 2015, provisionals, van en la mateixa direcció. Actualment reciclem un 34% dels residus que generem, lluny del 60% marcat per la normativa i la planificació.

Tot i les campanyes d’informació i sensibilització, sembla clar que la participació de la societat en la recollida selectiva no es consolida com un canvi d’hàbits. Els ciutadans no tenim una percepció clara de la necessitat de reduir els residus i fer recollida selectiva, amb l’objectiu d’evitar les conseqüències negatives que té el nostre model de consum sobre el medi ambient.

L’abandonament de residus voluminosos (bàsicament mobles) a l’espai públic, especialment al voltant dels contenidors, és un dels problemes d’incivisme greu que patim a la ciutat. Tot i l’existència d’un telèfon gratuït la ciutadania no sol avisar per concertar la recollida de mobles (només un 10% del total de la recollida) i el servei, amb dos dies de recollida per barri, no pot mantenir la ciutat neta.

El seguiment d’aquestes dades al llarg dels mandats anteriors suggeria la necessitat d’un reforç important en el servei de recollida selectiva i neteja, i també en relació amb la capacitat d’informació a la ciutadania, i de control dels comportaments incívics. Però el context social i econòmic ha comportat la necessitat de prioritzar l’atenció a les persones en situacions vulnerables, ha limitat la capacitat d’inversió i de contractació de personal de l’empresa municipal Eco-Equip, restringida també per la normativa estatal aprovada pel govern del Partit Popular (en concret la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, LRSAL), i tot això ha acabat debilitant el servei, malgrat els esforços realitzats per mantenir-ne la qualitat.

De fet, els recursos que l’Ajuntament destina a la neteja i la recollida selectiva de residus s’han pogut mantenir estables durant aquests anys de crisi, al voltant dels 17 milions d’euros, per sota del nivell d’altres municipis similars. Segons les dades dels cercles de comparació intermunicipal, Terrassa té una despesa en neteja i residus un 24% menor que la mitjana de la resta de municipis metropolitans a causa del fet de ser l’única ciutat que gestiona el serveis mitjançant una empresa pública i no a través d’una concessió privada. En canvi, els costos de la neteja i gestió dels residus s’han incrementat, i continuaran incrementant-se els propers anys. Especialment el cost dels residus que no reciclem: el seu tractament previ, el seu abocament i també el cànon corresponent que cobra la Generalitat seguirà augmentant de forma important fins al 2020. Al mateix temps cal recordar que la taxa de residus actual només cobreix el 79% del cost total del servei de recollida, i que l’import mitjà que paguem els ciutadans perquè ens facin "desaparèixer" la bossa de les escombraries és de 25 cèntims per dia. Aquest desequilibri econòmic ha agreujat encara més la situació, i en determinats moments ha acabat afectant el normal desenvolupament del servei.

Així doncs, al problema de la baixa participació de la ciutadania en general en la recollida selectiva i de l’incivisme d’alguns, s’hi suma el dèficit acumulat i la manca d’inversió en vehicles i equips, i sobretot amb una reducció d’una plantilla que ja era molt ajustada per a les necessitats de la ciutat. I també s’hi suma, finalment, una manca de capacitat efectiva dels serveis municipals per informar la ciutadania i per vetllar pel compliment de l’ordenança de la neteja i la gestió de residus.

Davant d’aquesta situació, cal iniciar urgentment les accions necessàries per tal que, a mitjà termini i en funció de l’augment de recursos que anualment pugui ser aprovat, puguem augmentar la capacitat dels sistemes de recollida selectiva, i millorar les freqüències de neteja viària, de recollida de voluminosos i de residus comercials.

Alhora, aquestes accions han de permetre assolir els objectius ambientals que ens marquen les normatives europees, i que han de quedar recollits en la planificació local. Tenim un doble repte per als propers anys, assolir una reducció dels residus produïts del 15% i aconseguir un índex de recollida selectiva del 60% del total.

L’equip de govern està compromès a revertir la situació actual, aportant més recursos que fins ara, fent els canvis i les millores necessaris i reforçant els serveis municipals de neteja, de recollida, d’informació i de control de la gestió dels residus. Però ens equivocarem si pensem que la solució passa només per abocar-hi més diners.

Per tot això, des del govern de la ciutat proposem un pacte per a la neteja, al qual tothom es pugui sumar. Els representants polítics, la direcció i els treballadors de l’empresa, la ciutadania, el comerç, els serveis, les activitats econòmiques, les institucions i organitzacions de tots els àmbits de la societat. On cadascú assumeixi el seu compromís i la seva part de responsabilitat.

El pacte ha de ser el document bàsic que reculli els compromisos de l’Ajuntament i dels agents socials per a una ciutat més neta. Ja s’ha presentat la proposta a tots els grups municipals i en breu iniciarem el procés de presentació d’aquesta iniciativa a les entitats i a la ciutadania. Un cop acordat, s’aprovarà al ple i es recolliran les adhesions al mateix.

Algun dels compromisos que el govern vol incorporar al pacte ja s’estan materialitzant, com l’ampliació de l’aportació econòmica a Eco-Equip al pressupost que vàrem aprovar inicialment al ple extraordinari de desembre, on s’ha previst un increment de l’aportació municipal d’un milió i mig d’euros per a les tasques de neteja, que inclou una partida per la contractació de personal per reforçar la plantilla amb disset persones més. Amb aquest increment es farà front també als increments dels costos del tractament, de l’abocament i del cànon dels residus que no reciclem. A més, al 2016 s’iniciarà la renovació de la flota de vehicles de l’empresa que, de moment, ja ha adquirit les dues primeres escombradores. Sabem que necessitarem temps per assolir els objectius que ens hem fixat. Sabem que haurem de fer un esforç important i que no serà fàcil. Sabem que necessitarem la cooperació ciutadana. I volem, mitjançant aquest article, fer públic el nostre compromís a treballar intensament per una ciutat més neta i sostenible. I tu, t’hi compromets?

L’autor és tinent d’alcalde de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat. Regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa

To Top