Opinió

La tecnologia que trenca barreres no és el WhatsApp

L’any1895 W.C. Röntgen fa el descobriment dels rajos X. El 1921, s’utilitza un microscopi per primera vegada en una operació. El 1942 s’utilitza per primera vegada un ronyó artificial per a la diàlisi. El 1952, s’implanta el primer marcapassos. I així, números i importants avenços científics, tecnològics i mèdics fins al 2016.

Actualment, la tecnologia ens envolta des que ens despertem amb el mòbil fins que anem a dormir mirant l’últim missatge de whatsApp. Jo mateix treballo amb la tecnologia, depenc d’ella i sé què significa cada vegada que hi ha una innovació. Però no crec que hi hagi res més important per a la qual destinar els esforços en ciència i tecnologia si parlem de la salut. Malauradament, en aquest país s’ha retallat molt en investigació. Això no només significa una fuga de talent, també vol dir que estem perdent un temps que costarà anys de recuperar, el temps en què no s’ha investigat i el temps que s’haurà d’investigar de nou. Vaja, la pitjor visió de futur.

Dit això, he tingut l’oportunitat de conèixer com la tecnologia pot ajudar persones que la necessiten de debò. Em refereixo a persones que ho necessiten per poder parlar, per comunicar-se, per fer allò que habitualment veiem tan insignificant. Un petit pas per a aquestes persones és un gran pas.

El Centre de Paràlisi Cerebral de Prodis es presenta al concurs "Sin barreras" per tal de poder-se dotar de més mitjans tecnològics per a la millora diària dels seus usuaris. Les persones que pateixen paràlisi cerebral disposen d’eines que els ajuden a poder parlar, a desplaçar-se, una càmera fotogràfica adaptada perquè també puguin gaudir de la fotografia o bé eines per poder escriure davant l’ordinador amb un botó que poden prémer amb un cop de cap o de cama, depenent de la necessitat de cadascú. També disposen d’eines adaptades per poder tocar o escoltar música, fins i tot, per crear-ne. Les persones amb paràlisi cerebral no només han de tenir les necessitats bàsiques cobertes, també tenen dret a gaudir del lleure i l’oci.

Us convido a visitar les xarxes socials de Prodis, conèixer la tasca que fan i votar en aquest enllaç perquè es puguin dotar de més material tecnològic adaptat per a la millora dels seus usuaris: https://a.cstmapp.com/ voteme/8664/617133331.

Dit això: més tecnologies ben dirigides, prioritats clares i, està clar, allà on no arribarà mai la tecnologia hi hem d’arribar nosaltres.

L’autor és director de Ben Mirat Produccions
www.marcriera.com

To Top