L’any vinent, a partir del mes d’abril, començarà a tenir efecte la “trampa” que el govern estatal va dissenyar, quan va afirmar que les pensions es revaloritzarien d’acord amb l’IPC. I, efectivament, el que va fer, entre d’altres mesures, va ser canviar l’IPC.
I això també afectarà els lloguers, ja que es va crear l’Índex de Garantia de Competitivitat (IGC), que va entrar en vigor l’1 d’abril de 2015, per efectes de la “Llei 2/2015, de 30 de març, de desindexació de l’economia espanyola”, que afecta els contractes d’arrendament signats a partir d’aquesta data.
Molta gent no s’ha assabentat d’aquesta novetat, però serà important veure els seus efectes.
Si l’IPC (índex de preus de consum) és un índex que inclou una cistella amb els productes més representatius de l’economia, l’IGC tindrà com a base l’IPC de l’eurozona, al qual es restarà un factor corrector que reflectirà la pèrdua de competitivitat produïda des de 1999, quan Espanya va entrar a la UEM amb uns tipus de canvi irrevocables per a la seva moneda.
A més, per fer-ho més estable, aquest IGC tindrà un topall màxim del 2% i un mínim del 0%.
Això vol dir que, per als contractes de lloguer posteriors a l’1 d’abril de 2015, si en el contracte no hi ha pacte exprés, no es podrà revisar el lloguer. I si es pacta expressament algun mecanisme de revisió de valors monetaris, però no es detallen l’índex o la metodologia, la renda es revisarà cada any però només segons la variació anual de l’índex de garantia de competitivitat (IGC) en la data de cada revisió.
Així, en aquells contractes on no hagin intervingut professionals qualificats, els interessats es podran trobar fàcilment amb la sorpresa que no puguin revisar el lloguer i ajustar-lo a les variacions del cost de la vida.
En aquests moments, que l’índex és negatiu, no és important, però quan es normalitzi l’economia els efectes poden ser notables.
Aquesta qüestió entronca amb una tendència europea de limitació de lloguers. Així, a Alemanya, on el 46% dels ciutadans viuen en règim de lloguer i on des de 2007 els lloguers han pujat un 30% de mitjana, s’ha aprovat una llei d’acord amb la qual els lloguers no poden sobrepassar en més d’un 10% del lloguer local de referència de la zona.
A l’apartat d’IPC de la web de la Cambra de la Propietat (www.cambrapropietat.com) el lector hi trobarà més informació.
L’autor és advocat