Opinió

Companyies en xarxa

El Teatre Tantarantana està rebent la visita d’una sèrie de companyies dins el cicle Companyies en Xarxa, un certamen que va néixer fa sis anys amb la voluntat d’apropar el teatre alternatiu emergent al públic, una de les claus de l’èxit d’aquesta proposta és la concentració dels espectacles fins al dia 18 de desembre, d’aquesta manera gairebé ens trobem propostes diàriament. Set projectes amb una voluntat d’ajudar les companyies petites en la seva difusió.

El Tantarantana ofereix dos espais, un la sala pròpiament dita, on vam poder veure "Perquè no t’oblidis", escrita per Guadalupe Sáez i representada per la companyia valenciana Lupa Teatre, en la qual es rendeix homenatge als grans artistes del flamenc filtrat per la memòria dels pares i els fills.

L’espai alternatiu a l’àtic va oferir una peça del Teatre Xtremo titulada "La impossibilitat física de la mort en la ment d’algú viu", un homenatge a Andy Warhol i al pop art. Es tracta d’una obra sense paraules on es busseja en el concepte del mercat de l’art. Les creacions d’aquest grup andalús s’aproximen a la performance partint del teatre experimental per a això utilitzen càmeres, grafits i treball físic, per tal de moure l’espectador.

En aquest context vam poder veure la companyia mallorquina Estudi Zero amb una sàtira sobre la precarització salarial, "L’augment", de l’autor francès Georges Perec; l’obra, la va escriure als anys 70 i continua vigent, en ella s’escenifiquen les diferents etapes que un empleat subaltern ha de recórrer per aconseguir demanar al seu cap de servei un augment de sou. L’obra va ser traduïda al català per Sergi Belbel i representada per estudiants de l’Aula del Teatre de la UAB de la promoció 1987-88. El director de la companyia mallorquina, Pere Mestres, ha introduït elements de moviment de dansa contemporània que donen a la peça una potent dosi visual.

El Teatro de lo Inestable va plantejar una reflexió sobre la llibertat, els límits individuals i les presons internes de cada individu, els personatges es mouen entre el desig, el tangible de la brutal realitat i l’espai de ruptura entre els dos.

Aquesta setmana tenim "Projecte ombra", de la companyia Massa Confusa, integrada per Ignacio Yuste i Sergio López, el projecte és una investigació a partir d’una malaltia, el càncer. El cap de setmana ens espera la dansa de Belén Maya i el cicle es tancarà amb "Un record d’Avinyó".

Tota una oferta cultural acurada minuciosament i de forma apassionada per Julio Álvarez, director del Tantarantana, una sala alternativa oberta a les experiències quotidianes i a les històries íntimes, a l’experimentació visual, al treball de creació actoral, a la dansa i al flamenc com a expressió d’una forma d’entendre la vida. Un autèntic laboratori teatral pel qual deixar-se caure.

To Top