Opinió

Llibres per enriquir les vacances

Les vacances creen un preciós parèntesi que trenca hàbits i rutines habitualment de densa programació i ocupació diària. La sola llibertat de fugir d’ocupacions d’obligat compliment ja és un descans. Tot entra en un nou context de gaudi del temps en llibertat.

Dintre d’aquest nou entorn de manera de viure el dia a dia, donant prioritat al descans, la relació amb amics, l’esport o exercici físic i més intensitat de vida de família, també hi cap un altre tipus de plaer, incloure-hi un curt temps de lectura enriquidora que exerciti la ment, permeti un tranquil viatge pel món de la cultura i propiciï aprenentatges nous substanciosament acompanyats per un tranquil descens a visions noves sobre aquelles matèries i temàtiques que esdevinguin més motivadores.

Hi ha amplitud de temes, des de novel·les molt ben escrites i documentades, portadores d’informació nova sobre realitats, costums i arrels històriques de llocs geogràficament diversos, que la premsa de curta dimensió no aporta. Recordo una frase de Tahar Ben Jeloun, l’escriptor àrab més llegit en llengua francesa, que deia que "la literatura és la història secreta de les nacions".

Però també hi ha un altre tipus de continguts, vinculats a la realitat que vivim, que són especialment enriquidors i que llegir-los dimensiona i enriqueix la nostra percepció del que es viu en el nostre entorn i del que passa al món. Són lectures informatives que ens poden ajudar a posicionar-nos millor en el context social i econòmic en què estem "inscrits" i que originen decisions importants que ens afecten.

Una opció podria ser el llibre d’en Pere Bosch, diputat, historiador i periodista, "Cop de porta", que documenta punts crítics del procés conflictiu entre Catalunya i Espanya.

En un altre àmbit de continguts tècnics, voldria destacar dues recents publicacions que per a qualsevol professional o empresari són quasi d’obligada lectura. Un és el llibre de Josep M. Gay, conegut i acreditat comentarista econòmic de diverses cadenes de TV. Es titula "¿Dónde estamos?". Fa una magnífica anàlisi de la realitat de la nostra economia. L’altre és d’un crac en l’anàlisi econòmica mundial, en Víctor Pou, d’una àmplia experiència analítica en el món de les relacions institucionals, econòmiques i geopolítiques. Fou conseller d’Exteriors de la CE i organitzador de moltes iniciatives europees a nivell mundial. És professor de l’IESE i de la UIC. El llibre de recent publicació i àmplia divulgació es titula "Relaciones internacionales, geopolítica y economía mundial". Fa una brillant i didàctica exposició de l’origen de l’actual paradigma de l’economia mundial, dels nous escenaris internacionals que es van construint i com hem d’entendre el món del segle XXI.

Són continguts que llegits a estones, a poc a poc, entre activitats de lleure, oxigenen la ment, produeixen un altre tipus de plaer, gens menyspreable, i permeten una millor interpretació del que passa al nostre voltant i com ens hi podem posicionar intel·ligentment.

To Top