Em dol haver-me de repetir en la qüestió de la neteja de la ciutat. Però donat que governa el mateix partit de fa 36 anys, amb pràcticament els mateixos gestors de tot aquest temps, crec que no té cap sentit haver d’esperar els 100 dies que formalment es dóna a qualsevol nou govern per començar a demostrar la seva capacitat de gestió. I és que la ciutat està tan bruta que comença a semblar que és bruta. Particularment, el servei de recollida d’escombraries és un desastre.
Quan fa quatre setmanes vaig fer un piulet a Twitter amb un foto de l’estat dels contenidors del carrer de casa, l’alcalde, Jordi Ballart -molt amablement-, va respondre dient que feia temps que s’hi treballava, que s’hi havia notat, però que davant de l’incivisme calia col·laboració veïnal. Igualment, un altre piulet posava en qüestió que la brutícia tingués a veure amb el govern de la ciutat i assenyalava directament el comportament dels ciutadans. I encara hi havia qui treia més punta de la relació entre brutícia i govern municipal -vaig entendre que en clau irònica- preguntant si la brutícia d’una ciutat tenia a veure amb el perfil dels seus votants.
Cal parlar de tot això. Perquè, efectivament, jo mateix m’he fet tips de reclamar comportaments cívics individuals i de recordar que la responsabilitat del civisme no pot restar només a mans de l’Administració. I ho he escrit en aquestes mateixes pàgines, recordant però que la primera que ha contribuït a la confusió ha estat l’Administració pública quan s’ha apropiat simbòlicament de tot l’espai en comú i, en conseqüència, n’ha desresponsabilitzat el ciutadà. Ara bé, per tal que el ciutadà es comporti cívicament cal que hi hagi una estructura organitzativa que ho faci possible. És així que es va combatre la delinqüència a Nova York: vetllant el petit desordre. Si quan vas a deixar la brossa et trobes els contenidors plens, és previsible que l’acabis deixant fora. Si quan un incívic deixa fora del contenidor un moble de fusta i els serveis municipals no el recullen en quinze o vint dies com ha passat al meu carrer, és que els mecanismes d’inspecció i control fallen. Si els contenidors no són rentats regularment i, plens o buits, són bruts i puden, això no depèn del civisme particular. Això és un problema estructural i de sistema de recollida, de gestió de l’empresa, fins i tot abans que de pressupost.
I no, no hi ha partits i votants bruts o partits i votants nets. La capacitat de gestió està per damunt de les ideologies, ni que hi hagi qui no ho vulgui entendre. La crítica a la Terrassa bruta no és una crítica al socialisme. És una crítica a la mala gestió de la qual és responsable el govern municipal, això sí. El problema que tenim és de gestió, bé sigui en la concessió, en el control sobre l’empresa, en l’organització del propi servei o en un sistema de recollida obsolet. Els darrers anys, els “col·laboradors” espontanis ajudaven a buidar els contenidors i la pressió havia baixat. Però ara -no sé per quina raó- aquesta col·laboració s’ha reduït i els contenidors vessen. Les calorades tampoc no ajuden a fer-ho suportable i no es veu capacitat de reacció. Cal actuar amb rapidesa, però sobretot amb intel·ligència. Menys campanyes de propaganda, i més eficàcia organitzativa.