Opinió

Record del sacerdot Lluís Carreras

El passat mes de març, a Sabadell, es va retre un record i homenatge merescuts al sacerdot Lluís Carreras, amb el trasllat i la inhumació de les seves restes mortals a l’església parroquial de Sant Feliu. Encara que ha passat algun temps, vull recordar aquesta figura, exemplar en tants aspectes, com procuro fer-ho amb altres sacerdots que han deixat un testimoni d’exemplaritat a la nostra diòcesi.

Recordem els actes que es varen celebrar. El 12 de març, a l’aula de l’Acadèmia Catòlica de Sabadell que porta el seu nom, el doctor Jaume González Padrós, director de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, pronuncià una conferència sobre “El Dr. Lluís Carreras, sabadellenc i eclesiàstic preclar”. I el dissabte 14 de març, a les 11 del matí, a l’església parroquial de Sant Feliu es va oficiar una concelebració eucarística, que vaig tenir el goig de presidir, acompanyat d’un grup de preveres i per membres de la comunitat monàstica benedictina de Montserrat. Aquesta celebració assenyalà el trasllat de les restes del Dr. Lluís Carreras, que foren inhumats a la capella lateral dedicada a la Mare de Déu de Montserrat. Qui va ser el doctor Lluís Carreras i Mas? Podem respondre que va ser un sacerdot intel·lectual i influent, un servidor de l’Església i un servidor de la seva terra. Nasqué a Sabadell -que seria sempre la seva ciutat- el 4 de març de 1884 i morí a Barcelona el 7 de març de 1955, encara que el seu enterrament es va fer a Sabadell, presidit pel qui aleshores era abat de Montserrat, dom Aureli M. Escarré. La missa exequial va ser oficiada a la parròquia de Sant Feliu i, entre d’altres personalitats, hi era present el doctor Carles Cardó. Pronuncià l’oració fúnebre -l’homilia- el teòleg Joan Baptista Manyà, canonge de la catedral de Tortosa.

Em plau destacar sobretot una doble condició del doctor Carreras: la d’escriptor i liturgista. Deixeble del doctor Torras i Bages i del doctor Sardà i Salvany, fou el continuador de l’obra d’aquest darrer a l’Acadèmia Catòlica de Sabadell. Fou el principal organitzador i el secretari general del primer Congrés Litúrgic de Montserrat (l’any 1915). D’aquest esdeveniment, se n’ha complert el centenari i, per aquest motiu, el passat mes d’abril, es va celebrar a Barcelona i a Montserrat el quart Congrés Litúrgic de Montserrat, convocat pels bisbes de Catalunya i per l’abat de Montserrat.

Mossèn Lluís Carreras fou un liturgista que fomentà la participació del poble cristià en el culte, i és emblemàtic el seu llibre titulat “Eucologi”, facilità molt la participació del nostre poble fidel abans del Concili Ecumènic i l’aprovació que va fer de l’ús de les llengües vernacles a la litúrgia. L'”Eucologi”, un dels primers fruits del primer Congrés Litúrgic de Montserrat, contenia els textos de les misses dels diumenges i les altres festes de l’any litúrgic, junt amb oracions i cants litúrgics per facilitar la comprensió i la participació activa dels fidels.

Mossèn Carreras estava en una gran sintonia amb el moviment litúrgic europeu i s’esforçà a introduir-lo a Catalunya.

També va tenir un paper de protagonista en la vida eclesial catalana com a home de confiança del cardenal Vidal i Barraquer. Com a escriptor és autor de diversos llibres i de més de dos mil articles de tema religiós i fundà la revista Vida Cristiana.

Per tot això, es comprèn que era just i necessari el record que li vàrem dedicar el passat mes de març a la seva estimada ciutat de Sabadell i a la seva molt estimada Acadèmia Catòlica.

Mossèn Lluís Carreras fou un liturgista que fomentà la participació del poble cristià en el culte

To Top