L’ús de la bicicleta a les ciutats de Catalunya ha crescut molt en els darrers anys, coincidint amb la implantació dels sistemes de bicicleta compartida i la popularització de la bicicleta com a model de transport alternatiu, sostenible, sa i assequible. En el cas de la ciutat de Barcelona, la mobilitat en bicicleta i l’oferta d’infraestructura ciclista han augmentat en els darrers anys per sobre del 20%. Però, al costat d’aquestes dades, que en principi es poden valorar com a positives, en tenim d’altres que són més preocupants. Per exemple, el número d’accidents amb víctimes lleus o greus va augmentar un 21% entre els anys 2008 i 2014. El risc de circular en bici s’ha situat per sobre del risc d’un vianant o ocupant de turisme, tot i que és cert que queda molt per sota del risc de motos i ciclomotors. A la ciutat de Barcelona, l’ús del casc és molt baix, ja que només l’utilitzen un 11% dels adults i un 32% dels menors de 16 anys. El casc pot ser de gran ajuda en cas d’accident ja que redueix en aproximadament 2/3 el risc de lesions greus al cap, majoritàriament en accidents a velocitats moderades o baixes, pròpies dels entorns urbans. Per tant, sembla evident que l’ús del casc és un element clau de seguretat que pot marcar la diferència entre patir un accident que pot ser greu o que senzillament es pot convertir en una anècdota explicada als companys i amics.
Amb l’objectiu de convidar els usuaris de la bicicleta que facin ús de forma voluntària del casc, el RACC ha posat en marxa a la ciutat de Barcelona una campanya de promoció de l’ús d’aquest element de protecció. D’aquesta manera, es vol conscienciar sobre els beneficis de l’ús voluntari del casc de bicicleta urbana i vèncer frens mentals entorn de l’ús del casc entre ciclistes urbans, com poden ser el preu, la comoditat o l’estil de vida. També es busca, però, conscienciar els conductors de vehicles de motor de la vulnerabilitat dels ciclistes i fomentar hàbits de convivència i respecte entre els diferents mitjans de transport. Un altre dels objectius d’aquesta campanya és augmentar el nombre d’usuaris de bicicleta que fan ús de forma voluntària del casc com a forma d’autoprotecció i responsabilitat, especialment entre els menors. La implicació voluntària dels adults és clau per tal que l’ús del casc arribi fins al 100% dels menors de 16 anys. Amb la col·laboració de totes les parts implicades, podrem assolir l’objectiu europeu de reduir un 50% les víctimes mortals el 2020, i també l’objectiu de la ciutat de Barcelona de reduir les víctimes mortals i greus un 20% el 2018.
Un exemple molt il·lustratiu és l’ús que es fa del casc entre les persones que esquien. Cada cop és més habitual que de forma responsable portin casc mentre practiquen aquest esport. Un hàbit totalment voluntari que els ciclistes, ara, tenen a la seva mà posar en pràctica.