Comarca

Matadepera pot funcionar sense interventora ni tresorera?

Ajuntament de Matadepera

L’ens que ho té previst i que ho regula és la Direcció General de l’Administració Local de la Generalitat

Façana de l'Ajuntament de Matadepera / AJ. MATADEPERA

La intervenció i la tresoreria són serveis essencials per a la gestió econòmica i financera d’un municipi. L’oposició de Matadepera denuncia que, sense interventora i tresorera, es poden veure compromesos el pagament a proveïdors, la tramitació d’expedients econòmics i la supervisió dels comptes públics. Però quin és ara el procés per cobrir aquestes places?

Consultats diversos experts en dret administratiu i de la funció pública, expliquen que en principi “a l’ajuntament sempre hi ha un funcionari, que els substitueix accidentalment”. Aquesta casuística o altres de molt similars estan establertes d’antuvi perquè són treballadors del que s’anomena cossos nacionals i que es troben inscrits al departament corresponent de la Generalitat de Catalunya.

L’ens que ho té previst i que ho regula és la Direcció General de l’Administració Local (DGAL) de la Generalitat. “A partir d’aquí es pot nomenar algú accidentalment, transitòriament o es pot sol·licitar un recolzament”, segons descriu un dels advocats de dret administratiu amb els que ha parlat Diari de Terrassa.

“De totes maneres, a l’ajuntament hi continua havent un cos nacional, a la secretaria, que és qui en última instància farà per a què es cobreixin les places interinament”, expliquen altres veus expertes.

En el cas de la interventora municipal, Lidia Aguilar estava ocupant la plaça des de l’abril de 2023, en règim de comissió de serveis, i el que ha decidit és no participar en la convocatòria per continuar ocupant la plaça, que es va tancar el passat 27 de febrer. La tresorera, Betlem Trell, estava en règim d’acumulació des del 5 d’octubre de 2022. L’alcalde Guillem Montagut, que ha negat pressions a les treballadores i ha assegurat que no té constància de cap irregularitat, ha defensat que “ja estàvem intentant cobrir la plaça d’una manera estable i continuem amb la mateixa intenció”.

Des de l’oposició temen que es vegi compromesa la gestió econòmica del dia a dia i la fiscalització de l’Ajuntament “perquè malgrat que puguin buscar substituts o habilitin a persones concretes, al final l’activitat administrativa s’alenteix i molt”, apunta el portaveu de Suma’t per Matadepera, Nil López. El motiu, segons destaca López, és que “segurament les persones que entrin a substituir la interventora i la tresorera es miraran el que s’ha de signar d’una altra manera, coses com les llicències d’obres o les factures de proveïdors, perquè encara no estaran avesades al llenguatge de la corporació”.

“Per ara poden habilitar algú que ja sigui funcionari de l’ajuntament, però això ha de ser d’una forma temporal i s’ha d’acabar cobrint la vacant; Catalunya té un dèficit estructural d’aquest tipus de treballadors de la funció pública, sol ser difícil aconseguir una persona amb la capacitació per dur a terme aquestes gestions en un ajuntament com el de Matadepera”, subratlla López.

To Top