Els grups municipals de Suma’t per Matadepera i Junts per Matadepera han sol·licitat a l’Ajuntament una auditoria externa per detectar possibles irregularitats en la gestió econòmica municipal, l’activació del protocol d’assetjament laboral, un ple extraordinari “per demanar explicacions a l’alcalde i exigir que es posi punt i final a una situació i un govern que són insostenibles” i la convocatòria immediata de la Comissió de Conducta dels Alts Càrrecs per analitzar les responsabilitats polítiques davant les renúncies de la interventora municipal, Lidia Aguilar, i la tresorera, Betlem Trell. Les dues treballadores pleguen i han denunciat pressions i presumptes irregularitats per part del govern de Guillem Montagut, tal com ha avançat aquest dimarts Diari de Terrassa.
Així mateix, l’oposició de Matadepera ha demanat la creació d’una comissió d’investigació per analitzar els fets denunciats.
Els dos grups de l’oposició han presentat una instància conjunta a l’Ajuntament de Matadepera “davant la gravetat dels fets, amb indicis clars de pressions polítiques, irregularitats en la gestió econòmica i un entorn de treball insostenible”. Les respectives instàncies de denúncia a les que ha tingut accés aquest mitjà parlen de “pressions” de membres de l’equip de govern de Guillem Montagut i la detecció d’“irregularitats” procedimentals en alguns processos i contractes, sense que l’executiu local hagi pres “les mesures necessàries” de correcció.
El portaveu de Suma’t per Matadepera, Nil López, afirma que “és inadmissable que dues treballadores amb funcions tan sensibles i importants hagin de dimitir per la situació insostenible a l’Ajuntament”. López diu que, des de l’oposició, “no permetrem que aquests fets quedin impunes”.
“Són uns fets molt greus que no havíem vist mai en la història de l’Ajuntament, no pot ser que uns treballadors que són fonamentals pel funcionament d’un consistori hagin de dimitir per una situació insostenible a nivell polític, que en aquest cas, ha causat l’equip de govern”, declara el portaveu de Suma’t.
La intenció de l’oposició és “donar suport als treballadors de l’Ajuntament, i a aquestes dues persones que han plegat, que al final estan al servei dels veïns i veïnes”.
Entre les peticions que es fan i que es reiteraran quan tingui lloc el ple extraordinari que reclamen per abordar aquesta crisi hi ha “saber si s’ha activat el protocol del protocal d’assetjament laboral “per protegir les treballadores i la resta de personal de l’Ajuntament”; i la convocatòria de la Comissió de Conducta dels Alts Càrrecs per dirimir “qui són els regidors i regidores que han tingut aquestes conductes”, segons apunta Nil López de Suma’t.
Les dues treballadores van comunicar la seva decisió el 27 de febrer i 14 de març, respectivament, i la seva renúncia es farà efectiva a finals de mes.
Per la seva banda, el portaveu de Junts per Matadepera, Gabriel Pirla, ha denunciat que “ens posem del costat de la tresorera i la interventora i denunciem aquestes pràctiques que posen en risc la transparència i la bona gestió municipal“. Segons Pirla, “Matadepera mereix un govern fiable i honest, no un desgavell com l’actual”.

El portaveu de Junts per Matadepera, Gabriel Pirla / ALBERTO TALLÓN
Preocupació pel funcionament diari de la corporació
Els grups de l’oposició, que també han emès una nota de premsa conjunta, destaquen que aquesta situació “no només posa en risc la transparència i el bon govern de l’Ajuntament“, sinó que també” pot afectar greument el seu funcionament diari”.
La tresoreria i la intervenció són “serveis essencials per a la gestió econòmica i financera del municipi i, sense elles, es poden veure compromesos el pagament a proveïdors, la tramitació d’expedients econòmics i la supervisió dels comptes públics“, recorden.
Demanen “un exercici de responsabilitat” a les dues regidores trànsfugues
Per als portaveus de Suma’t i Junts, Nil López i Gabriel Pirla, la renúncia de la interventora i la tresorera amb denúncies de pressions i presumptes irregularitats “s’afegeix a la greu crisi de governabilitat que viu Matadepera d’ençà que les dues regidores trànsfugues van actuar en contra del mandat democràtic amb un pacte de govern que ha resultat ser un fracàs rotund”.
En aquest sentit, demanem “un exercici de responsabilitat a aquestes dues regidores trànsfugues: si realment volen el millor per Matadepera, han de retornar les seves actes i permetre la formació d’un govern municipal que estigui net de sospites i que realment representi la voluntat dels veïns i veïnes, garantint la transparència i el bon govern que sempre havien caracteritzat el nostre municipi”.
