Només queden vuit dies perquè els ciutadans de Matadepera decideixin què passarà amb el camp de golf. Es canviarà el seu ús? O bé es mantindrà obert l’equipament? El pròxim divendres dia 12 de juliol, els matadeperencs respondran a la pregunta: Està d’acord en canviar l’ús del camp de golf municipal per destinar-lo a altres activitats esportives i/o culturals? Totes les posicions han pogut expressar la seva veu al debat d’aquest dimecres al Casal de Cultura, que ha estat obert al públic.
PRIMER BLOC: LES FORCES POLÍTIQUES
El director de Matadepera Ràdio, Albert Beorlegui, ha estat el moderador d’un debat que ha començat amb les opinions de les forces polítiques amb representació municipal. Cadascú disposava de tres minuts per a la seva intervenció. Primerament, Núria Garcia (regidora no adscrita) ha manifestat que “els partidaris del no a canviar l’ús del golf estimem Can Vinyers i compartim un imaginari col·lectiu de situacions viscudes en aquest indret”. La política ha recordat que “a finals de la legislatura passada es va fer un estudi econòmic sobre la viabilitat de les instal·lacions del golf, perquè ja feia temps que s’havien detectat problemes. De fet, durant la campanya del 2023, els diferents grups polítics d’esquerra compartíem en el programa la proposta de buscar-hi solucions externes. Han arribat almenys tres ofertes que caldria estudiar amb detall i veure si podrien donar viabilitat a aquest equipament, descarregant l’Ajuntament de les despeses actuals, que ara mateix estan reduïdes al mínim”. Garcia creu que “s’ha d’aprofitar aquesta possibilitat abans de prendre cap altra decisió, sobretot quan desconeixem pressupost real d’execució i manteniment. Tenir un camp de golf a Matadepera és un actiu que cal mantenir”. D’altra banda, la regidora ha expressat que “en un poble que és territori per a l’esport, s’ha criminalitzat i ridiculitzat als jugadors de golf, un esport tant digne com qualsevol altra que es practiqui a Matadepera”. Ha conclòs el seu discurs dient que “tenim parcs infrautilitzats. Necessitem un macroparc envoltat de cases on accedirà gent diversa que probablement deixarà un rastre de deixalles, soroll i manca de seguretat? Aleshores com es regarà?”
Per la seva part, Dolors Martí (regidora no adscrita) es mostra a favor de canviar l’ús de l’equipament. “Votaré que sí perquè és insostenible, tal com ho han constatat i explicats els diferents governs municipals. En l’any 2010, quan l’empresa que gestionava el camp de golf va fer fallida, l’Ajuntament va assumir la gestió i va haver d’indemnitzar l’empresa amb 120.000 euros. Ara la realitat és que fa 13 anys consecutius que el golf és deficitari. S’han invertit més de 3 milions d’euros en un equipament molt minoritari”. Defensa que “hem de recuperar l’ús públic, amb un espai utilitzat per veïns i veïnes de totes les edats. Hem d’aconseguir un espai verd, obert a tothom, amb nous usos esportius i culturals. I respectuós amb l’entorn i amb la seva història. Reivindiquem un espai, controlat, vigilat. Potser inclús tancat de nit. Volem que Can Vinyers sigui un refugi climàtic i un espai de trobada, amb parcs infantils, espais per a córrer, per anar amb bicicleta… Ho podríem fer amb uns costos que podrien significar un 10% de la despesa ordinària actual”, ha expressat Martí.
La tercera intervenció l’ha fet Gabriel Pirla (Junts per Matadepera), que ha començat dient que “tal com ens van comprometre amb els ciutadans a les darreres municipals, volem fer el camp de golf viable econòmicament, sense que costi un euro al poble. Per portar-ho a terme, hi ha diverses empreses interessades que aportarien beneficis”. Sobre aquestes empreses, Pirla ha assegurat que “primerament, farien les inversions necessàries i, a més, pagarien 10.000 euros a l’any amb un contracte de 10 anys renovables. Seria l’únic equipament esportiu de l’Ajuntament que donaria beneficis”. Pel que fa a la pregunta de la consulta, el regidor de Junts manifesta que “porta a engany”. “A més, afegeix, “la consulta no és democràtica”.
Des d’ERC, la regidora Anna Piñol es mostra a favor de canviar l’ús del camp de golf municipal. “Fa pràcticament deu anys que tenim una llei de consultes no referendàries del Parlament de Catalunya. Aquesta, a Matadepera, encara no s’havia aplicat mai. Per tant, s’ha de felicitar-nos a tots qui hem fet possible que el dia 12 puguem anar a les urnes”. La regidora ha recordat que “precisament, l’any 2015, des d’Esquerra ja portàvem al programa electoral fer una consulta sobre el camp de golf”. Piñol revindica fer un parc periurbà de Matadepera. “El que ens correspon com a administració és endreçar les nostres finances. Per tant, tot allò que puguem estalviar de l’equipament del camp de golf el podrem revertir a altres activitats o serveis públics. No només es realitzarà una sola activitat, sinó bastants més. Podrem passejar, caminar, llegir-nos un llibre, estar a la fresca o senzillament passar l’estona. Aquest canvi d’usos ens permetrà tenir més gent dins dels 140.000 metres quadrats. Can Vinyers cal mantenir-lo endreçat, net, amb uns horaris d’obertura i tancament. Hem de ser respectuosos amb els nostres veïns i veïnes i amb la normativa de l’Ajuntament”, exposa.
El següent torn ha estat per a Nil López, de Suma’t Matadepera, que ha expressat que “la pregunta de la consulta és confusa. Parla d’altres usos i d’altres activitats esportives i/o culturals. Quines? No hi ha concreció”. Respecte al procediment, l’exalcalde ha manifestat que “s’han atropellat tots els terminis. Des de la nostra formació, hem presentat diferents instàncies a l’Ajuntament, parlant des del contingut de la mateixa pregunta fins a la penjada dels cartells fora dels terminis”. Des de Suma’t estan a favor de mantenir el camp de golf municipal. “S’ha constituït una icona, una referència com a territori per a l’esport. El golf és practicat per una gran quantitat de persones, no només veïns i veïnes de Matadepera, sinó també ciutadans d’altres municipis i indrets d’arreu de Catalunya. Per tant, la marca Matadepera està reforçada, també per tot el que s’ha anat fent al llarg dels anys: el golf de les escoles, el programa de col·laboració amb el Vallès Golf, l’arranjament i neteja de la Font de Can Vinyers… M’imagino el futur del camp amb la col·laboració públicoprivada, amb una licitació i, evidentment, amb moltes més inversions que fan falta a la masia i a l’entorn”, remarca López.
En aquest primer bloc, l’última paraula l’ha tingut l’alcalde Guillem Montagut, líder de Som-hi, que vol canviar l’ús del camp de golf. “Aquest és un tema important, que fa molts anys que el tenim interioritzat i que al final hem de portar-lo a unes votacions perquè la gent opini què vol, què desitja. El que hem fet és aixecar el dit, perquè tenim un problema important que des del 2010 no s’ha atacat de cap de les maneres. Hem de posar-nos mans a l’obra i posar remei a tot l’atzucac que hi ha allà dintre”. L’alcalde sosté que “el camp de golf no funciona, ni ha funcionat, ni funcionarà, tant de forma pública com privada. No puc entendre com la gent que està defensant la seva continuïtat ha deixat que s’inverteixin els diners que s’han arribat a invertir, sense cap tipus de manteniment ni estratègia”. La primera autoritat de Matadepera ha explicat la reducció de costos que hi ha hagut pel que fa a l’equipament. “Hem passat d’una despesa de 250.000 euros anuals als 130.000 que paguem ara”. Montagut també ha subratllat que “abans de les eleccions va venir una empresa portada per un senyor que l’únic que pretenia era que li arregléssim tot perquè ell tingués algun profit, si se’n podia treure. Després han passat dues empreses més: una va dir que marxava i l’altre ens ha presentat a última hora un estudi econòmic que en cap cas ho entenem com a proposta”.
SEGON BLOC: LES ENTITATS
El primer torn del segon bloc, en el qual han tingt veu les entitats del poble que han volgut participar al debat, ha estat per a l’associació de veïns Som Matadepera. El seu secretari, Marc Forte, ha explicat que “quan el govern va publicar l’informe del golf, vam començar a debatre què s’hi podria fer en aquest lloc. Veient la fallida eterna del golf, ens hem preguntat si és ètic que una població de 10.000 habitants estigui privada de l’accés als 140.000 metres quadrats de Can Vinyers, que utilitzen menys de 20 jugadors cada dia. Arribat a aquest punt, fins quan els matadeperencs volem seguir pagant?”. Forte ha manifestat que la proposta de Som “consisteix en un parc obert, integrador i natural, que fomenti l’esport i permeti a les escoles, famílies i gent de totes les edats passejar en un entorn immillorable amb la Mola de fons. No l’hem de construir el primer dia ni el primer any. De fet, és impossible per temps i per diners. Volem un espai que, quan sumi el cost d’inversió i manteniment, costi menys del cost històric que ha tingut aquest equipament. Tenim números fets que demostren que això és factible”. Des de l’associació de veïns també proposen que el nou parc “ha de ser respectuós amb els veïns i segur pels qui l’utilitzen. Per això, proposem que ha d’estar tancat a les nits i que no es regui amb aigües que puguin suposar un risc per a la salut dels veïns”.
La següent entitat que ha expressat la seva opinió ha estat l’Associació Sèniors Amics del Golf, representada pel president Joan Invers. “Fa uns tres mesos que existim i volem manifestar-nos a favor de la continuïtat del camp de golf. Representem el tipus majoritari d’usuaris del camp, que som dones i homes de més de 60 anys que trobem en aquest espai esportiu un lloc de trobada. És molt més que un espai verd que la majoria de ciutadans cridats a votar ni coneix ni ha vist mai. Hem demanat poder organitzar visites guiades per donar-lo a conèixer, però encara no ens han autoritzat”. Invers ha afegit que el camp de golf “és un lloc que ens permet fer esport a l’aire lliure i relacionar-nos amb altra gent. És a dir, el que qualsevol metge recomana per gaudir d’una bona salut física i mental”. El president de l’associació ha remarcat que “aquests terrenys tenen una concessió per ser camp de golf que encara no s’ha complert. Per tant, està vigent. Les accions preses ara semblen anar més encaminades al tancament que a la recuperació del camp. Sembla que la única solució passa perquè alguna empresa se’n vulgui fer càrrec. En una d’aquestes ofertes, l’Ajuntament passaria de perdre milers d’euros a l’any a rebre 10.000 euros. Cap equipament esportiu del poble dona aquest benefici. El camp pot ser rendible”.
Per la seva part, l’entitat Matadeterra ha comptat amb la intervenció de la presidenta Pilar Oller i l’historiador Joan Comasòlivas. Oller ha expressat que “l’obligació de les institucions és vetllar pel benestar present i futur dels seus habitants i del seu entorn, així com proporcionar uns serveis públics que beneficien al màxim el seu teixit social, pensant en les persones amb circumstàncies especials, persones grans i/o amb discapacitats, que necessiten itineraris adaptats en un poble que no sempre és amable amb els seus vulnerables. Aquestes persones necessiten fer salut prop de casa, en un entorn tranquil i segur. De la mateixa forma ho volen i poder fer les famílies amb la canalla. Volem un espai renaturalitzat, lliure de verins que intoxiquen la nostra terra i aqüífers. Un espai per a l’esport, la cultura i el lleure”. Així mateix, Joan Comasòlivas ha afegit que “trobem confrontades dues concepcions de societat: una visió neoliberal, individualista, parasitària dels béns públics i aprofitada i una altra orientada a la col·lectivitat. A vegades, els primers insulten i menteixen: només heu de veure com han estat tractades les nostres pancartes.”. L’historiador i ferm defensor de la proposta de Matadeterra, diu que “aquesta consulta no és vinculant, però les obligacions que l’Ajuntament té amb el poble, sí”. Per això, ha transmès a l’alcalde que “per construir un projecte engrescador, ens té a la seva disposició. Fa mesos que treballem de manera interdisciplinar enginyers, arquitectes, historiadors, docents, geògrafs, filòlegs, periodistes, mediambientalistes…”
Per últim, ha intervingut Carles Iribarren, actual president del Club de Golf de Matadepera. “El camp de golf és un actiu del poble. A mes, no és un equipament esportiu que hagi hagut de pagar l’Ajuntament, sinó que era un actiu que va venir d’un tercer. Va venir amb tota una sèrie de parcel·les on s’han construït diferents equipaments municipals. Han passat diferents equips de govern que no han sabut gestionar-lo. Des del Club de Golf hem treballat per buscar solucions. Tenim una proposta presentada per escrit d’una companyia que gestiona quatre camps de golf. Aquests senyors han presentat una proposta seriosa i amb un pla d’inversions, tarifes populars i un rendiment per a l’Ajuntament. A més, amb un projecte esportiu. A Catalunya, amb un 95% de probabilitats es convertirà en el lloc turístic més important del golf a tota Europa en els propers anys. Se celebrarà la Ryder Cup a un club a Girona. L’anterior edició va atraure més de dos milions i mig de turistes a Itàlia”, ha explicat el president del Club de Golf.
El darrer torn ha estat per a particulars que també han volgut expressar la seva opinió.