[Laura Hernández / Alejandro García]
Matadepera afronta un procés referendari que permetrà esbrinar què pensa la ciutadania sobre el futur del camp de golf. El govern proposa canviar l’ús del camp municipal per destinar-lo a altres activitats esportives i/o culturals, una idea que ha obert un debat encès al municipi, amb propostes a favor i en contra de mantenir el golf. Aquest vespre, tots els agents implicats en el procés tindran l’oportunitat de confrontar posicions en el debat sobre el golf més obert i plural.
El dia 12, els matadeperencs participaran a la primera consulta no vinculant que se celebra al municipi. Hauran de respondre a la pregunta de si estan d’acord amb canviar l’ús del camp de golf. La resposta serà binària – sí o no-, però en el posicionament serà important conèixer quines són les propostes de futur per a l’equipament. El debat d’avui és una oportunitat per conèixer totes les alternatives que hi ha sobre la taula, que Diari de Terrassa avança a continuació.
El bloc polític
En el debat d’aquest vespre, totes les forces polítiques que formen part del consistori tindran la seva veu. Som-hi Matadepera, liderat per l’alcalde Guillem Montagut, vol convertir el camp de golf en una zona esportiva, on es promogui l’activitat física i la salut, amb camins d’accés obert, que inclogui un circuit per córrer i per anar en bicicleta, una zona de lleure per a famílies, amb un parc infantil i zones d’esbarjo, entre d’altres. En línies generals, la seva proposta és fer un parc de 140.000 m2 obert a tota la ciutadania i només de dia.
D’altra banda, ERC proposa fer una gestió de l’espai sota la denominació de Parc Periurbà de Vinyers, amb dos quilòmetres de senders amb àrees d’exercici i per a córrer. El partit que lidera Anna Piñol també suggereix altres opcions: crear una àrea naturalitzada on es limiti la presència humana, una zona més reservada per cria d’ocells i amfibis prop de l’aigua, fer del camp de golf un refugi climàtic amb plantació d’arbres en fila, o aprofitar el relleu del terreny per fer una zona de rocòdrom i activitats a l’aire lliure.
L’oposició, formada per Junts i Suma’t, no vol canviar l’equipament municipal. La formació liderada per Nil López (Suma’t) vol potenciar el golf ampliant-ne els usos, “amb la col·laboració publicoprivada i també d’entitats com el Club de Golf de Matadepera”. A més, manifesta que “la pregunta que es formula és ambigua i poc precisa”. En la mateixa línia, des de Junts expressen que “la pregunta és difusa, inconcreta, absolutament equivoca i poc seriosa. Hauria d’estar formulada de manera que fos fàcil d’entendre quin serà el destí final”. Creuen que el camp “l’hauria de gestionar una empresa especialitzada”.
La regidora electa no adscrita Núria Garcia votarà que no, ja que “encara no s’ha aprovat cap licitació i no se sap si les propostes són viables”. Dolors Martí, també regidora no adscrita, manifesta que “estic a favor del canvi d’usos i recuperar la finca de Can Vinyers com a espai lúdic, esportiu i cultural per tots els matadeperencs i matadeperenques”.
Sí o no: quatre entitats
Avui, al debat intervindran també dues entitats favorables a la continuïtat del golf i dues contràries.
La plataforma Matadeterra proposa que el golf “es tanqui d’una vegada perquè és una anormalitat i una pèrdua de diners públics que necessiten altres serveis”, explica Pilar Oller, membre de l’entitat. El projecte vol tancar el golf i convertir les 14 hectàrees en un parc públic “amb horaris i tancat a la nit”, un espai per l’esport, les famílies i accessible. El projecte de Matadeterra vol restaurar la masia de Can Vinyers i convertir-la en un eco-museu i en un centre d’interpretació.
La segona entitat contrària al golf és l’Associació Som Matadepera, que defensa la mateixa proposta exposada per la seva formació, Som-hi Matadepera.
Les dues entitats favorables a la continuïtat del golf estan vinculades a l’activitat. El Club de Golf de Matadepera defensa que l’equipament passi a ser gestionat per una entitat privada – Golf Taradell- que assumiria l’explotació de l’activitat i pagaria una taxa o lloguer a l’Ajuntament, titular de la finca.
“És una fórmula que permet agafar la gestió a cost zero per l’Ajuntament, que a més tindria ingressos. Tenim una proposta d’inversions, de tarifes, de lloguer i un projecte esportiu”, comenta Carlos Iribarren, president del Golf Matadepera.
L’Associació de Sèniors Amics del Golf també defensa l’oportunitat d’una gestió privada de l’equipament públic. “Ens consta que hi ha tres empreses interessades”, comenta Miquel Villalonga, que afegeix un argument social: “Tancar el golf? Cal tenir en compte que hi ha jugadors de més de 90 anys que no es poden desplaçar a altres camps”.
Altres entitats també s’han posicionat públicament aquests dies. En un manifest signat conjuntament, l’ADF i Bombers de Matadepera aposten per “recuperar el Parc de Can Vinyers amb un projecte ben estudiat, que integri molts dels elements claus per al lleure, esport i cultura”. També s’han pronunciat fins a nou clubs esportius del poble, que es posicionen “a favor de canviar l’ús del camp per a dedicar-lo a altres activitats esportives i/o culturals”.
Els veïns del golf, disposats a anar al jutjat
Els veïns del camp de golf segueixen molt de prop la decisió final de l’Ajuntament respecte a un equipament que, recorden, és el seu entorn residencial. Els propietaris, unes 120 famílies que ocupen habitatges a diferents nuclis a tocar del golf, entre ells Can Vinyers, creuen que un canvi d’usos que comporti la transformació del camp de golf en un espai verd obert al públic “podria comportar molèsties, com botellades”. Els veïns han contractat un advocat expert en urbanisme que els assessora i deixen clar que “si tanquen el golf, ens reservem el dret a lluitar per la via jurídica”, expliquen dos residents. Estan convençuts que qualsevol decisió municipal que passi per un canvi d’ús del camp de golf “comportarà un procediment administratiu molt llarg que nosaltres impugnarem”.
Una representació dels propietaris dels habitatges a tocar del camp de golf estarà present avui al debat, on volen fer sentir la seva veu. Com el Club de Golf de Matadepera i els Sèniors, els veïns defensen que la millor opció per al futur del golf és una gestora privada.
El debat, els participants, els temps i la distribució d’espais
La cita és al Casal de Cultura, a les 19 hores d’avui dimecres, 3 de juliol. El debat sobre el futur del golf forma part del procés consultiu impulsat pel govern municipal de Matadepera, que s’emmarca en la llei de Consultes Populars no Refrendaries. La mecànica del debat és la següent:
Primer bloc: els partits
El primer torn serà pels grups municipals, que exposaran la seva posició respecte al futur del camp de golf. Les quatre formacions -Som-hi Matadepera, Suma’t, Junts per Matadepera, ERC i les regidores no adscrites Núria Garcia i Dolors Martí- disposaran de 3 minuts cadascú per fixar posició.
Segon bloc: s’interpel·len
El debat reserva aquest primer espai perquè els grups puguin formular una pregunta a altres representants polítics.
Tercer bloc: les entitats
Serà el torn de les associacions inscrites al debat – Club de Golf Matadepera, Associació de Sèniors Amics del Golf, Matadeterra i Som Matadepera-, que tindran 3 minuts per exposar el seu posicionament. Posteriorment, cada entitat podrà formular una pregunta a un partit i rebre una resposta. Disposaran d’un minut per interpel·lar a la formació triada, que tindrà un altre minut per contestar.
Quart bloc: torn obert
En aquest moment s’obrirà el debat als assistents, de manera que persones a títol individual i col·lectiu podran formular preguntes i exposar les seves reflexions o posicionaments.
Disposició de l’espai:
Al Casal de Cultura, els representants dels grups municipals ocuparan una taula a l’escenari, on també se situarà el moderador del debat i on s’habilitarà un faristol per a les intervencions de les entitats i de la ciutadania. Tot apunta que serà una sessió massiva. El debat sobre el futur del golf fa anys que és viu a Matadepera, però aquest és el primer cop què veïns, entitats i partits podran confrontar posicions en un debat i què els mataperencs es pronunciaran en una consulta.