Matadepera

Nocions bàsiques de primers auxilis

Perico Freixa treballa en emergències sanitàries i és bomber voluntari. Considera que els primers auxilis s’haurien d’ensenyar a l’ESO com una assignatura obligatòria

Perico Freixa treballa des del 2009 en emergències sanitàries, una feina que defineix com la seva passió. Tot i això, la seva vocació des de petit era ser bomber, i ara exerceix com a voluntari.

Quan vas decidir que volies formar part del cos de bombers?

Ja als 13 anys em vaig apuntar per ser bomber voluntari al Parc de Matadepera, quan va obrir gràcies a la figura de Ramon Guimjoan. Primer vaig exercir com a ADF, “els grocs”, i quan vaig tenir la majoria d’edat vaig fer un curs de 9 mesos tots els caps de setmana. És curiós, perquè aquest curs es va implantar tot just en la meva promoció, abans no s’havia de fer cap formació.

També imparteix classes de primers auxilis.

Sí, són uns coneixements necessaris i que haurien d’ensenyar-se a l’institut com a assignatura obligatòria. Els primers auxilis es coneixen més que fa 15 anys per exemple, però entre la població en general encara falta potenciar les nocions bàsiques, són unes habilitats que poden salvar vides.

Quins són els coneixements bàsics de primers auxilis que hem de saber?

Sembla fàcil, però és important saber trucar al 112 davant d’un incident, és imprescindible. I sobretot, saber donar les indicacions pertinents als serveis d’emergències perquè arribin a on estàs. Això garanteix l’eficàcia de l’ambulància.

Davant d’un foc, per exemple, si s’estén per tot l’habitatge, hem de tancar-nos en una habitació i estendre tovalloles humides per sota de la porta. I a partir d’aquí, esperar que arribin els serveis d’emergències.

Finalment, si una persona es troba malament hem de saber com ajudar-la i seguir els protocols. Si una persona te mal de pit que irradia cap al braç, segurament es tracta d’un atac de cor. Amb calma, trucar al 112 i realitzar les maniobres de reanimació cardiopulmonar. Si està conscient, hem de preguntar si es pren medicació o si pateix malalties. És vital.

També és necessari saber que no hem d’intentar atendre a algú si no sabem com fer-ho. Podem fer més mal que bé. Davant d’un accident de trànsit, per exemple, no hem de moure a la persona ferida. És important respectar els protocols per afavorir l’eficàcia dels serveis sanitaris.

Nocions bàsiques de primers auxilis
To Top