La Fundació Patrimoni Natural de Matadepera (La Fundació) compta a partir d’aquest dijous amb un nou company de viatge. L’entitat ha firmat un conveni de col·laboració amb la Cecot pel qual la patronal amb seu a Terrassa es compromet a difondre la tasca de l’organització entre les seves empreses sòcies amb l’objectiu final que aquesta pugui recaptar el màxim de col·laboradors i fons possibles.
L’entitat impulsa, fomenta i desenvolupa accions per preservar i gestionar l’entorn natural del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i millorar la seguretat contra els riscos naturals, incendis i emergències, i treballa per dotar de més i millors recursos a bombers i ADFs. De fet, la iniciativa agrupa diversos patrons del món privat, així com l’Ajuntament de Matadepera, l’Associació de Bombers Voluntaris de la Generalitat (Matadepera), l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Matadepera i l’Associació del Grup d’Intervenció de l’ADF de Matadepera.
“Treballem des del 2018 per tenir recursos del sector privat, però ens quedava un repte molt important que és el de, més enllà d’aconseguir socis del sector ciutadà, arribar també a les empreses i creiem que la Cecot tindrà un paper molt important a l’hora de fer arribar el missatge de La Fundació a tots els seus associats”, ha explicat aquest dijous Andreu Alonso, secretari de La Fundació.
Alonso ha comentat que l’entitat té una web (lafundacio.cat) on tant particulars com empreses poden fer donatius de manera electrònica, però que més enllà d’això les fórmules en què una companyia pot col·laborar amb La Fundació són de naturalesa diversa. “Tenim des d’empreses que han subscrit un conveni de col·laboració i han fet una aportació econòmica determinada amb projecció de renovar-se anualment, fins a empreses que han fet donatius en espècies com una que va donar 5.400 llanternes que es van distribuir a les ADFs i bombers del territori”, ha indicat.
Xavier Panés, president de la Cecot, ha exposat que la col·laboració amb La Fundació forma part de l’aposta per la sostenibilitat i la descarbonització de la patronal i per acompanyar les empreses en la seva transició energètica i que “donar suport a aquestes feines i iniciatives que porteu endavant des de Matadepera és gairebé una obligació per part nostra”. “Si podem servir d’altaveu per preservar un entorn com el que per sort tenim, ho hem de fer”, ha dit l’empresari, que ha assegurat que en en els últims anys, les empreses han intensificat les seves pràctiques en la corresponsabilitat social i mediambiental. “Les empreses han incrementat aquesta preocupació i aquesta preocupació s’ha de plasmar en accions concretes i això és el que intentem amb aquest conveni, que les empreses que gaudeixen d’aquest entorn natural siguin corresponsables també amb el manteniment i preservació”, ha assenyalat.
Així, la patronal farà difusió a tots els seus associats de l’existència i l’objectiu de La Fundació i es compromet a posar en contacte les empreses amb l’entitat per canalitzar possibles aportacions de material o fons, que, com han recordat totes les parts, els poden aportar beneficis fiscals. A més, donarà facilitats a La Fundació per disposar d’espais i l’inclourà a l’Espai Empresa Social de la Cecot.
“La Fundació fa una tasca bàsica i primordial i el que falta és aquest finançament. Des de l’administració ajudem amb el que bonament podem, però la Cecot ens pot ajudar a acabar de fer aquesta empenta que necessitem perquè aquesta entitat es solidifiqui en el territori”, ha detallat, per la seva banda, Guillem Montagut, alcalde de Matadepera, que ha recordat que “són moltes les hectàrees a tractar i els camins a arranjar i tot això té una necessitat econòmica important” i que ha explicat que des del consistori els agradaria intentar retornar el sector primari a Matadepera i tornar a tenir una franja agroforestal al voltant del parc natural.