El consum d’aigua a Matadepera segueix sent elevat, sobretot tenint en compte la situació de sequera. La mitjana del volum total d’aigua del municipi entre la població va ser aquest passat mes de gener de 370 litres per habitant i dia, xifra que des que l’entrada en situació d’emergència a principis d’aquest febrer cal abaixar al límit obligat per l’Agència catalana de l’Aigua (ACA) dels 200 litres per habitant i dia, on s’inclouen no només llars sinó també escoles, comerços, usos recreatius i usos municipals, entre d’altres.
En aquest sentit, l’alcalde, Guillem Montagut, apel·la, en declaracions a Matadepera.cat, a la responsabilitat de la ciutadania. “Estem encara en consums molt elevats i cal una conscienciació plena per afrontar aquesta greu situació de sequera”, diu.
Dimecres, des d’alcaldia es va signar el ban sobre l’entrada en estat d’emergència per sequera, que implica que s’intensifiquen algunes mesures previstes en el pla per a l’escenari d’excepcionalitat a les unitats d’explotació en les quals Matadepera està inclosa. Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament no poden superar els 200 litres per habitant i dia (incloent-hi llars, activitats econòmiques i comercials). Per tant, el consum a les llars queda limitat a 100 litres per habitant i dia.
Entre altres mesures, també queda prohibit regar amb aigua de xarxa potable zones verdes i jardins públics i privats, excepte per arbrat i jardins botànics públics (només amb aigua regenerada i freàtica), i reg de camps esportius de gespa natural per a la pràctica de l’esport federat, només amb aigua regenerada i freàtica. També cal aplicar de mesures d’estalvi addicionals en la instal·lació esportiva mateixa, entre les quals cal incloure el tancament de les dutxes, per aconseguir estalvis d’aigua equivalents al volum d’aigua emprat en el reg.
Per altra banda, i pel que fa a les piscines, queda prohibit el seu ompliment total o parcial, siguin públiques, privades o comunitàries, incloses les d’establiments turístics, tret d’unes excepcions, detallades al ban, i que es refereixen als equipaments públics i a les destinades al bany de persones que disposen d’una avaluació del grau de discapacitat.
Per altra banda, tampoc no es pot fer ús de l’aigua potable de xarxa en actes lúdics, tant públics com privats. A la resta d’usos urbans (recreatius, escoles, o comerç) cal reduir el consum un 25% respecte la situació de normalitat.