El diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, i l’alcalde de Matadepera, Guillem Montagut, han presentat aquest dijous 18 de gener el Pla de futur del cim de la Mola, el punt més alt del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, situat dins del terme municipal de Matadepera (Vallès Occidental). Ja van anunciar el possible tancament el passat novembre de l’any passat quan es va comentar que no renovarien la concessió del restaurant, que expira aquest mes de febrer. I aquest dijous s’ha confirmat. Entre els motius de la decisió es troba la creixent saturació i massificació de visitants al cim i el funcionament de l’activitat restauradora, que estava acabant amb les espècies autòctones pel transport diari del producte amb mules. La Diputació calcula que unes 300.000 persones pugen anualment el cim i el restaurant serveix 23.000 àpats anuals.
“Aquest espai ha de donar tres activitats, i per ordre d’importància, la primera és l’educació ambiental, la segona és estar dins d’un bé d’interès cultural nacional, i la tercera, és la restauració”, explica Xesco Gomar. El diputat assegura que aquest ordre el dia d’avui s’ha invertit, generant degradació ambiental i posant en perill aquest bé d’interès cultural. Amb la situació actual, assenyalen, els subministraments elèctrics no arriben a la Mola. Les infraestructures de la producció d’energia actuals són obsoletes i funcionen amb combustibles fòssils (grups electrògens). Pel que fa a l’aigua, l’espai no disposa d’un sistema d’abastament d’aigua amb suficient capacitat per fer front a episodis de sequera i la depuradora d’aigües residuals ha d’absorbir un volum molt superior a les seves capacitats. I finalment, el transport d’aliments, aigua, residus i estris es realitza amb animals de càrrega pel camí dels Monjos. El trànsit constant d’aquests animals i l’elevada freqüentació de visitants han incidit en l’erosió del ferm, amb impactes negatius en els ecosistemes naturals.
Escenari futur
El document de la Diputació, institucions, entitats i agents del territori del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac dibuixa un model sostenible i recull les actuacions a desenvolupar per a la conservació dels valors naturals, històrics, paisatgístics i culturals de l’indret, alhora que compatibilitza l’activitat turística, esportiva i econòmica del territori. “L’interès no és que baixi l’afluència de visitants, sinó treballar per promoure altres rutes que alleugin la pressió i així poder gaudir del parc natural en el seu conjunt”, ha assegurat l’alcalde de Matadepera, Guillem Montagut.
Ajuntament i Diputació han remarcat que és imprescindible reorientar el cim amb el nou context. “Hem d’empatitzar amb les persones que han estat en aquest espai tant de temps i hem de valorar la seva feina al restaurant, però es tracta d’avançar perquè les coses han canviat i hi ha problemes actuals que requereixen actuacions de prevenció dels espais naturals”, ha declarat Gomar. El pla de futur situa com a serveis principals els relacionats amb la divulgacio del patrimoni natural i cultural. “L’objectiu és sensibilitzar els visitants i afavorir actituds més compromeses amb el medi ambient”, han detallat.
El pla ja preveu accions el dia 23 de gener. “Tothom qui vulgui podrà pujar a dalt de la mola i l’únic que es tancarà seran les cuina i el magatzem de l’establiment de restauració”, ha assegurat Xesco Gomar. Els serveis que es mantindran són el d’informació als visitants, la recollida de residus a l’equipament i entorn, la seguretat del recinte, el servei de lavabos i el servei de neteja i manteniment del sistema d’aigües residuals. El calendari d’acció està fixat en sis fases, iniciant aquest gener i finalitzant el setembre de 2026. La inversió total de les actuacions suposaran una inversió de 2,6 milions d’euros, la major part del pressupost de la Diputació de Barcelona i també amb finançament del fons Next Generation.
Concentració i 14.500 firmes
Una vintena de persones viuen del treball generat al voltant d’aquest monestir-restaurant que ha desenvolupat la seva activitat en virtut d’una concessió pública de la Diputació, gestora del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac on es troba. L’edifici inclou els serveis de restauració, visites guiades i altres activitats d’interpretació i de lleure, gestionats amb un contracte de concessió de l’any 2018. I aquesta concessió, que la Diputació no renovarà, expira aquest febrer del 2024.
Una cinquantena de persones es van concentrat aquest dimecres al migdia davant l’Ajuntament de Matadepera per donar suport al Restaurant La Mola, que tancarà les seves portes el proper dissabte 20 de gener, després que la Diputació de Barcelona declarés que la concessió era improrrogable. Ja des que es va anunciar el seu tancament nombroses persones s’hi han manifestat en contra i a la concentració d’aquest dimecres s’hi van presentar les 14.400 signatures de suport. Així i tot, la decisió està presa i la Diputació de Barcelona començarà el calendari de treball aquest mateix mes de gener.