La Unió Excursionista de Matadepera és una societat esportiva sense ànim de lucre oberta a tothom que vulgui compartir la pràctica de l’excursionisme, el respecte i la coneixença de la natura i de l’entorn, ajudant a contribuir a la conservació de les restes rurals, arqueològiques i camins històrics. Fundada l’any 1986, la UEM és la unió de dues colles senderistes que hi havia al poble i actualmemt compta amb 262 socis.
Entrevistem a Marià Lamana, president de la Unió Excursionista de Matadepera des del 2007.
Quina és la història de la creació de la Unió Excursionista de Matadepera? La Unió Excursionista Matadepera neix de la “unió” de dues colles que existien al poble. La del “Pintoret” i la del “Bastó”. Ambdós eren molt coneixedors del Parc de Sant Llorenç i amants de la natura, bons caminadors i muntanyencs, boletaires i hortelans, i van decidir ajuntar-se i fundar l’actual UEM, amb data del 28 de juliol de 1986.
Des de quan ets el president i que et va portar a ser-ho? Sóc President des del gener de 2007, ara farà 17 anys. El motiu de ser-ho, és que per raons de relleu generacional, els socis fundadors m’ho van proposar i jo, que ja portava catorze anys de soci , vaig decidir aceptar-ho .
I què et va portar a formar part de la Unió Excursionista? Jo vaig jugar a bàsquet fins als trenta-vuit anys. Vaig ser-hi uns anys sense practicar un esport en concret i, al final, em vaig decidir pel muntanyisme i senderisme, fent-me soci de la Unió Excursionista de Matadepera i federar-me.
Amb quina freqüència organitzeu sortides? Oficialment, el club fa una sortida al mes. Però, particularment, com molts federats, pertanyem a colles d’amics, del poble i jubilats, i fem una o dues sortides per setmana.
Quin tipus de sortides dueu a terme? Preferentment, fem tota mena de sortides, pels parcs naturals com Sant Llorenç, Montserrat, Garraf i el Montseny. A la primavera i estiu anem més lluny, com el Berguedà i la Cerdanya, fent muntanyisme de dos mil a tres mil metres o senderismes pels Pirineus. Hem estat a l’Aneto, Mont Perdut, Posets, Vignamal, Carlit, Puigmal, Pedraforca, i més. També hem fet grans recorreguts, com el Camí dels Bons Homes (Càtars), Ruta del Císter, etapes marítimes del GR-92, Camí de l’Exili, Hospital de Benasc- Banyeres de Luchon, o Matagalls -Montserrat en 4 etapes.
De totes les excursions que heu fet, hi ha alguna que recordis amb especial il·lusió? Pel paisatge la Benasc-Banyeres i pel contrast entre els dos Pirineus. També el Camí de l’Exili des de Molló a Prats de Molló, també pel paisatge i la seva simbología.
Creus que l’espai natural està sotmès a un estrès per la gran quantitat de visites que rep? No es poden posar portes al camp. En la muntanya hi cabem tots. El “dominguero” té dret a pujar amb la seva família a La Mola o al Turó de l’Home el cap de setmana, però cal educació, per una banda, i vigilància de veritat per una altra.
Quines són les activitats, segons el teu entendre, que més malmeten la natura? Malauradament, les motos i els cotxes. Els diumenges, no sé si es fan curses d’apostes o no, però a la carretera del Montseny o de Sant Llorenç Savall, per exemple, hi ha vehicles a més de 100 km/h. Qui ho vigila això?
Fer excursions a la muntanya cada vegada és més popular. Ens pots recomanar una sortida? Ideal per la tardor: Santa Fe del Montseny (davant l’església)-Pla de l’Espinal- Font del Briançó- les Agudes- Turó de l’Home- Collet dels Rocs Cremats- Santa Fe del Montseny. Bones panoràmiques i, si hi ha sort i no fa vent, els colors del bosc.