Matadepera és la població de la vegueria de Barcelona que més residus va recollir de forma selectiva el 2022, amb un índex del 89,84%. En les primeres posicions se situa; Ullastrell, amb el 88,06%; i Rellinars, amb el 86,69%. Aquestes dades presentades per l’Agència Catalana de Residus suposen, però, una excepció a la vegueria de Barcelona, ja que durant el 2022, s’hi van generar 2.159.958 tones de residus i se’n van recollir de forma selectiva 868.356, el 40,2%.
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha advertit que la millora és “insignificant” i ha instat les grans ciutats, com Barcelona, a implementar sistemes eficients de recollida selectiva, com el porta a porta, i més ara que no hi ha eleccions municipals a la vista.
Matadepera continua essent, però, l’excepció. I un any més, lidera la recollida. De fet, va ser el primer municipi de Catalunya que va aplicar la recollida selectiva integral de porta a porta, l’any 2005. Per la seva banda, Ullastrell (2020) i Rellinars (2021) han implementat aquest sistema en els darrers anys.
Al conjunt del Vallès Occidental, les dades de recollida de residus municipals indiquen que la recollida selectiva es situa en el 43,32%, una xifra que no millora la de l’any passat, que també es va mantenir al voltant del 43%. El Maresme és la comarca que lidera aquest rànquing (46,02%). Els municipis de l’entitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona només arriben a un 38,06%.
Del 2010 al 2022, l’índex de la recollida selectiva a la vegueria ha oscil·lat entre el 30% i el 40%, sense una tendència clara de millora. En la presentació de les dades aquest dilluns, Peraire ha parlat d’un “estancament en majúscules” i ha assenyalat que la vegueria de Barcelona, pel seu pes demogràfic, “marca la tendència” de Catalunya.
Avançar en els models eficients
Des de l’Agència de Residus de Catalunya indiquen que els sistemes de recollida selectiva que s’han utilitzat fins ara han arribat al màxim i que cal avançar en els models eficients, com són el porta a porta o els contenidors intel·ligents, que s’obren amb targetes. Segons les dades del 2022, gairebé el 60% dels municipis que van fer recollida porta a porta a Catalunya van superar el 70% de recollida selectiva bruta i més del 90% van superar el 50%.
Peraire confia que les dades millorin l’any que ve ja que ha destacat que alguns municipis de la vegueria van implementar sistemes de recollida selectiva d’alta eficiència el 2022, però ha avisat que “fins que els municipis més grans no apliquin” aquests models no s’aconseguirà la “millora necessària” per complir amb el marc europeu i, sobretot, “amb les persones”, ha recalcat. L’objectiu de reciclatge fixat per la Unió Europea pel 2025 se situa en el 55% dels residus generals, mentre que pel 2020 era del 50%.