Matadepera

Els veïns desconfien del pla de Montagut per al camp de golf de Matadepera

La proposta de l’alcalde, Guillem Montagut, de modificar l’ús del’equipament no la comparteixen ni els abonats ni els veïns. Defensen que el campaporta valor afegit al municipi, genera activitat social i econòmica i pot ser rendible

Camp de golf de Matadepera / Federació Catalana de Golf

El municipi de Matadepera està revolucionat. La proposta de canviar l’ús del camp de golf per part de l’alcalde Guillem Montagut ha obert un debat que feia temps que estava tancat. El pla que l’Ajuntament està treballant ha esdevingut el tema de conversa entre els matadeperencs, i els veïns més afectats han mostrat la seva desconfiança i la intenció d’organitzar-se per participar en les decisions sobre el camp.

El malestar va quedar palès dimecres passat durant la reunió informativa que va convocar Montagut a Can Vinyers per explicar les seves intencions. Els usuaris del camp de golf i una agrupació de veïns de Can Vinyers i voltants van denunciar el poc manteniment que ha tingut el camp en els últims mesos. A més, van assegurar que en canviar els usos del camp de golf, s’arrisquen a un deteriorament de l’espai públic, a la devaluació de les seves propietats, i a una pèrdua de la tranquil·litat que una activitat com el golf aporta als seus voltants.

Veïns i abonats van recordar que el camp de golf aporta valor afegit al municipi. “Matadepera és la porta d’accés al parc natural, no té indústria i, per tant, genera activitat social i econòmica amb l’esport”, defensen. També indiquen que el camp compta amb 60 abonats i afegeixen que “amb una millor gestió s’aconseguirien més”. De fet, el camp de golf recapta molts ingressos amb el Green Fee, les persones no sòcies que paguen per jugar-hi. Carlos Iribarren, president del Club de Golf de Matadepera, va dir a la reunió d’aquest dimecres que “aquest camp és un actiu del poble. Des del club de golf pensem que hi ha solucions per reduir el gap entre la inversió i les despeses. Volem que l’Ajuntament de Matadepera inverteixi esforç per analitzar la nostra proposta”.

En la mateixa línia es posiciona l’exalcalde de Matadepera i el líder de Suma’t, Nil López, que va assegurar que el golf estaria en condicions de donar beneficis a llarg termini. López recorda que durant el seu mandat aquest dilema sempre havia estat sobre la taula. “Totes les instal·lacions esportives del municipi són deficitàries, però vistos els números, s’ha de plantejar un equilibri, amb una automatització dels processos, controlant els costos d’explotació i així és molt possible fer viable aquest camp”. Durant el mandat de Junts es va dur a terme el manteniment del camp. “Vam fer millores, vam reformar la Masia de Can Vinyers a través de subvencions, també ens vam reunir amb la federació catalana de golf per promocionar els campionats i fer que vingués més gent”. L’exalcalde recorda que “hem portat el golf a les escoles i vam donar classes gratuïtes a la gent gran. Ara ens trobem que no s’està arreglant la maquinària, que no es donen abonaments i pensem que tota la feina feta aquests anys s’està llençant”, declara Nil López.

Reunió informativa sobre el canvi d’ús del camp de golf a Matadepera / Alberto Tallón

El Ple Municipal

La polèmica va esclatar en el darrer ple municipal, celebrat dilluns passat, en què el nou govern tripartit liderat per Som-hi Matadepera, amb Esquerra Republicana i Junts, va informar que està valorant canviar l’ús de la instal·lació donat que “genera pèrdues econòmiques importants”. “Hi ha un problema de base i els números del camp de golf canten per si sols”, assegura l’actual alcalde, Guillem Montagut.

L’edil explica que el forat econòmic que va deixar la gestió d’aquest camp va ser rellevant. Montagut explica que durant la campanya electoral se’ls va donar una “informació errònia” sobre la gestió del camp. “Es va dir que no es podia ferres fins al final de la concessió, però quan vam tenir l’informe vam veure que això no era així. Les pèrdues són molt elevades, de més de 250.000 euros i no podem deixar passar més temps.Hem d’obrir debat i fer alguna cosa al respecte perquè la gestió que hi ha hagut fins ara no pot continuar”, defensa Montagut.

Des de l’Ajuntament de Matadepera informen que totes les instal·lacions al municipi són deficitàries. “La diferència entre altres instal·lacions com el camp de futbol o hockey és que hi ha una quantitat de gent que les utilitza molt superior a les del camp de golf”, explica l’alcalde, tot afegint que “hi ha moltes llicències, però no abonats”. Entre les propostes d’ús que està valorant l’executiu de Matadepera hi ha la d’habilitar un espai públic per l’esbarjo, un lloc on córrer i passejar. “Es trauria molt més benefici i ho gaudirà molta més gent de la que ho fa ara. I  recalquem que no deixarem que es faci malbé, volem mantenir-lo cuidat, obrir-lo al poble i que es pugui gaudir de l’espai”.

Paper mullat

A l’Ajuntament, govern i oposició discrepen obertament. L’exalcalde de Matadepera Nil López denuncia que durant la campanya electoral “tots els partits van establir un posicionament sobre el camp de golf i des de Som-hi no es plantejaven canviar l’ús o tancar-lo. Aquelles promeses eren paper mullat”. Desde Suma’t consideren que malgrat que el camp de golf és deficitari “amb una bona gestió i fent una ampliació d’usos es poden controlar millor els costos d’explotació i fer que sigui viable”. Nil López recorda que el que genera més despesa és la partida de personal. “Aquest personal està adscrit a l’Ajuntament i, per tant, si canvia l’ús o es tanca, aquest personal s’ha de reubicar i les despeses d’aquestes nòmines hi continuen sent”, afegeix.

Gestió pública des del 2011

El camp de golf de Matadepera és una extensió verda de 1.967 metres ubicada als peus del parc natural de Sant Llorenç del munt i de l’Obac i al centre del municipi de Matadepera, molt a prop dels nuclis urbans de Sabadell i Terrassa. La instal·lació es va construir el 1995 i a partir del 2011, l’Ajuntament va gestionar de forma directa. 

To Top