L’associació Dama Matadepera és un espai de coneixement i cultura que es va fundar l’any 1999 amb l’objectiu de divulgar i explicar la història de dones que, per la seva rellevància històrica o professional, mereixen ser recordades i reconegudes. Des de l’entitat organitzen activitats i tallers, tenen un espai a la Gaseta de Matadepera i, des de fa cinc anys, també els podem escoltar a Matadepera Ràdio amb la secció “Dama de Nit”.
Parlem amb Cristina Ballbè, presidenta de l’entitat des de l’any 2016.
Quina és l’essència de l’entitat? És una associació de cultura sense ànim de lucre. Abans aquesta associació es deia “Dones d’avui de Matadepera” i quan jo vaig entrar vam decidir fer un canvi, tant de logo com de nom.
Al llarg dels anys hi ha hagut diverses presidentes a DAMA. Quina base van crear i com t’has sentit aquests anys que portes al càrrec? Aquests anys jo m’he sentit feliç al càrrec. És molta feina, però he muntat això de la ràdio i m’agrada molt. La primera presidenta, Francesca Marlet va ser una dona molt lluitadora, la primera regidora de Matadepera, una dona amb molta empenta i molt culta, que va ser la que em va introduir a Dama Matadepera. Ser presidenta ha estat tot un repte perquè fa uns anys l’associació no estava en un bon moment. A mi m’agraden els desafiaments i vaig animar-me. Amb la mateixa junta i amb alguns que vaig introduir hem anat caminant per fer alguna cosa interessant pel poble.
I l’objectiu amb el qual va néixer Dama ha canviat amb els anys? No ha canviat, l’objectiu és el mateix. Sí que és veritat que abans eren només dones i jo vaig pensar això no representava l’actualitat, el moment en què vivim. Abans la junta i els socis eren només dones. Jo vaig posar a la junta un home i ara també hi ha socis homes. Penso que és important que hi hagi tothom, que no se separi home i dona. Estem tots rodejats. Per aquest motiu també vam canviar el nom, de dir-nos “Dones d’avui de Matadepera” ens vam passar a dir “Dama Matadepera”, que poden ser moltes altres coses.
Teniu una secció a Matadepera Ràdio, Dama de nit, on parleu sobre dones que fan o van fer coses rellevants. Què valoreu a l’hora d’escollir un personatge i compartir-lo? Presentem dones catalanes que han tingut importància i són gairebé desconegudes i la major part de les vegades, pioneres en alguna cosa. Ja hem parlat de gairebé 50 dones al programa. És important donar a conèixer el nom i la història de dones que han aportat tant a la societat i han quedat apartades. Hi ha tantes que han fet coses rellevants que no se les coneix… jo em dedico a investigar sobre elles i parlar-ne.
Des de l’entitat també organitzeu diverses activitats. Quines destaques? L’últim dijous de cada mes fem una conferència que té a veure amb el personatge que nosaltres presentem al programa de ràdio. També tenim una secció a la Gaseta de Matadepera i fem sortides culturals. Vull destacar una que vam fer de molt important; una obra de teatre anomenada “Els monòlegs de la vagina”. És un llibre d’Eve Ensler i jo vaig escriure el guió per fer una representació el dia de la dona d’enguany. Va ser tot un èxit.
Quines dones de la història t’inspiren a tu? La compositora i pianista Clara Shumann, una dona que em va impactar molt. La Juliana Morell, l’única dona que està en el paranimf de la Universitat de Barcelona i que admiro per la seva gran capacitat. També m’inspira l’activista pakistanesa Malala i Remedios Varo, la primera dona a pintar surrealisme del món, no va ser Dalí, va ser ella.
Teniu algun projecte entre mans que ens puguis explicar? Tenim preparades algunes sortides culturals. Volem anar a visitar l’editorial més antiga d’Espanya i de Catalunya, l’editorial Boileau. Vam tenir al programa a la seva directora, la neta del fundador. No és freqüent visitar aquesta editorial i ens ensenyaran llocs que no estan a la vista. Ho farem segurament el mes de març. També tinc preparades totes les persones que vindran a la pròxima temporada i el mes d’abril, per Sant Jordi, tenim una sorpresa.