Matadepera

“La festa major és la millor opció per a passar-ho bé”

Entrevistem a Carme Sanmartí, que juntament amb Toni Camanyes, faran aquest divendres el pregó de la Festa Major de Matadepera

Carme Sanmartí i Toni Camanyes, pregoners de la Festa Major de Matadepera

Entrevistem a Carme Sanmartí, responsable de la botiga de bicicletes del carrer Sant Joan de Matadepera juntament amb Toni Camanyes. Enguany seran els pregoners de la Festa Major de Matadepera, que ja ha iniciat i s’allargarà fins al pròxim 28 d’agost. Aquest mes de setembre, els matadeperencs es jubilen després de més de 40 anys dedicats al ciclisme.

Com vau rebre la notícia de ser pregoners de la Festa Major? Vam quedar molt parats i molt sorpresos. Quan vam reflexionar ens vam posar molt nerviosos, però vam dir que ho havíem de fer perquè havien pensat en nosaltres.

Per quin motiu creus que us han escollit? No en tinc ni idea, sincerament. Sembla que hi ha una comissió de festes de l’Ajuntament que ho decideix. Imagino que han pensat que en jubilar-nos després d’estar tants anys aquí podríem ser els idonis per a fer el pregó. Suposo que sempre busquen que cada any el faci alguna persona del poble que destaqui per algun motiu.

I ara com us sentiu? Ara ens sentim molt bé i molt contents.

Després de quaranta anys dedicats al ciclisme us jubileu. Com han estat aquests anys a la BTT a Matadepera? Fa 30 anys que teníem la botiga, però abans havíem comprat bicicletes per deixar i llogar a la gent. La nostra trajectòria és molt llarga perquè ens ha agradat sempre la bicicleta. La botiga és de la nostra afició i han sigut gairebé 40 anys de dedicació. Ens jubilem perquè ja ens toca, però ho hem allargat cinc anys més.

Quina és la vostra relació amb Matadepera? La nostra vinculació és enorme. Nosaltres organitzem pedalades de tota mena, hem organitzat el Camí Moliner, Rondelles, pedalades pels nens per la festa major i per les festes de Sant Sebastià. També sortim els dimecres amb gent, els dijous amb noies, fem viatges a l’estranger… fem moltes activitats al poble i crec que més vinculats no hi podem estar.

Teniu clar el que voleu dir al pregó? Ja l’hem preparat i ens hem deixat assessorar. Farem un repàs de la nostra vinculació amb el poble de Matadepera i tot el que hem fet al llarg dels anys aquí, perquè normalment el pregó consisteix en això. No reivindicarem cap tema concret, el pregoner obra la festa per desitjar una bona festa major i per identificar-se amb el seu poble.

Viviu la Festa Major del poble? Si la vivim, però podem participar molt poc perquè la majoria de les activitats es fan en l’horari en què estem treballant a la botiga. Nosaltres treballem fins al vespre i no ens queda gairebé temps. Però si organitzem alguna cosa, com l’activitat de la pedalada dels nens, que fa més de 20 anys que ho fem. La resta, quan tenim temps, sortim i anem a alguna activitat. No fem tot el que voldríem perquè hi dediquem molt temps a la botiga.

Hi ha alguna activitat que mai us perdeu? Ens agrada molt veure com els avis de Matadepera escurcen el pi. Ho fan d’hora al matí i abans d’obrir la botiga ens quedem encantats mirant-ho. Tampoc ens perdem mai la pujada del pi de Sant Sebastià, que és una altra festa del poble que ens agrada molt. De la festa major anem fent tastets de tot arreu, sempre que podem.

Teniu algun record especial de les festes majors? No et sabria dir un concret. Sempre es fan coses especials i la gràcia és el conjunt. Cadascú va a les activitats que vol, ho mira, participa… Sí que recordo alguna obra de teatre que quan hem tingut temps hi hem anat perquè ens agrada molt.

L’any passat va ser el primer després de la pandèmia que es va poder viure amb certa normalitat la Festa Major. Com espereu la d’aquest any? Espero que la gent cada vegada s’evoqui més a la festa major, que surti i s’ho passi bé. Jo crec que aquest any la gent tindrà ganes de sortir i de fer coses perquè la pandèmia va marcar molt. I la festa major és la millor opció per a passar-ho bé.

To Top