Matadepera

La festa de Sant Llorenç celebra 50 anys

Aquest any la talla del sant ha estat portada per dones

Festa de Sant Llorenç de fa uns quants anys

Segons la tradició religiosa, Sant Llorenç va viure el seu martiri un 10 d’agost, quan va ser posat en una graella i cremat viu. Aquest dijous dia 10 d’agost es tornarà a celebrar la festa en el seu honor, com cada any. La celebració, que es duu a terme al monestir de Sant Llorenç del Munt, compta amb almenys 300 anys d’història, però va deixar de celebrar-se durant la Guerra Civil Espanyola i va ser recuperada l’any 1973 gràcies a l’impuls de Mossèn Manel Ametller. Així mateix, aquest 2023 es commemora el primer mig segle des de la seva recuperació.

Al llarg del matí, la gent comença un pelegrinatge fins a arribar al cim de la Mola. Després d’un bon esmorzar, es fa la tradicional missa al monestir, on s’invoca a Sant Llorenç per demanar-li protecció. Després de la missa, se celebra la processió, encapçalada per la talla del sant, que recorre el cim de la muntanya. La tradició mana que un any ha de ser portada per homes i el següent per dones. Aquest any és el torn de les dones. Les quatre portadores són de Matadepera, Terrassa, Sabadell i Castellar. Durant la processió, es canten els goigs de Sant Llorenç amb la col·laboració de l’Agrupació Coral de Matadepera, i es torna a entrar a l’església. Durant la festa no falten les lloances al Sant Llorenç, el tast de coca i el vi dolç per tal de recuperar forces i iniciar la baixada.

L’organització de la festa de Sant Llorenç va a càrrec de la Comissió de Sant Llorenç de la Parròquia de Sant Joan de Matadepera, que aquest any torna a presidir el rector Guillem López.

To Top