Matadepera

Oriol Guerrero: “Dirigir ha estat més un accident que una vocació”

Parlem amb Oriol Guerrero, director de la Banda de Matadepera des del passat 1 de setembre

La Banda de Matadepera al concert Stars Arena del mes de juny

La Banda de Matadepera és una entitat cultural sense ànim de lucre formada per persones de diferents edats i amb interessos musicals. L’agrupació va néixer a finals de l’any 1982 i sorgeix de la necessitat d’acompanyar als gegants del poble a les cercaviles. La Banda té per objectiu gaudir i fer gaudir de la música en directe. Nosaltres podrem escoltar-la a la pròxima Festa Major de Matadepera, com sempre, els últims dies del mes d’agost.  

Parlem amb Oriol Guerrero, director de la Banda de Matadepera des del passat 1 de setembre. 

Quina és la història de la banda de Matadepera? La Banda de Matadepera va néixer a finals de l’any 1982 i sorgeix de la necessitat d’acompanyar als gegants del poble a les cercaviles. En un inici estava formada per voluntaris que després de comprar i repartir-se instruments de vent i percussió, van començar a tocar amb molt pocs o cap coneixement musical. De mica en mica els membres de la banda van anar aprenent música i es van anar incorporant nous músics.

Per quants músics està formada la banda i quins instruments hi trobem? Al llarg del temps hi ha alts i baixos en el nombre de músics, però després dels temps difícils de la pandèmia, actualment està formada per, aproximadament, per una quarantena de músics. Pel que fa als instruments, tenim (exceptuant fagots i trompes) tots els instruments que habitualment formen una banda (clarinets, flautes, oboè, saxos, trompetes, trombons, bombardins i tuba, a més de baix elèctric i bateria).

Quina és la característica comuna que defineix als membres del conjunt? Doncs en un grup tan heterogeni (tant pel que fa a les edats com als nivells musicals) jo diria que les ganes i la il·lusió de fer música seria el que uneix als membres de la banda.

Es pot incorporar qualsevol músic? Hi ha algun requisit? En principi, qualsevol que tingui uns mínims coneixements musicals i ganes de venir a assajar és benvingut a la banda.

Des del passat 1 de setembre estàs al capdavant de la banda. Sempre has volgut ser director? Doncs la veritat és que dirigir ha estat més un accident que una vocació. Per la necessitat de dirigir grups instrumentals a les diferents escoles de música on he anat treballant al llarg dels anys, de mica en mica li vas agafant el gust i la pràctica i la veritat és que actualment et diria que és el que més em motiva dintre de l’àmbit musical en general.

Quina ha estat la teva trajectòria musical? Vaig estudiar l’especialitat de flauta travessera als conservatoris de Barcelona (C/Bruc) i Badalona. Vaig començar a donar classes a l’escola Diaula de Barcelona, aprenent del mestre Josep Maria Brotons. A partir d’aquí he anat treballant al llarg dels anys en nombroses escoles de música (la majoria per la zona del Vallès) on vaig fer de professor de flauta travessera i d’agrupacions musicals diverses. A nivell d’instrumentista, després de passar breument pel taller de músics, em vaig especialitzar en l’àmbit del flamenc que és al que he dedicat els darrers 25 anys.

A banda d’haver dirigit bandes, també fas arranjaments. Què és el que t’inspira per fer les dues coses? M’agrada molt fer arranjaments. Em motiva molt anar aprenent a poc a poc les diferents sonoritats que et va aportant la banda depenent dels músics i dels instruments de què disposes.

En què esteu treballant actualment? El projecte que ens té ocupats darrerament és el repàs de repertori de bandes o artistes individuals de rock i de pop que s’hagin caracteritzat per omplir grans escenaris o espais. És al que als Estats Units anomenen Arena Rock.

On us podem escoltar pròximament? Durant les festes majors de Matadepera, el dia 25 d’agost a les 19:30 a la cercavila d’inici, el dia 26 d’agost a les 12:30 farem un concert-vermut i el 27 d’agost a les 12 h cercavila.

To Top