Matadepera

L’associació matadeperenca Mariapfarr viatjarà a Lungau

Parlem amb l’associació matadeperenca Mariapfarr sobre la seva història, l’agermanament i les activitats que organitzen

Celebració de l'Agermanament Mariapfarr de Matadepera

Mariapfarr és una petita població emplaçada al bell mig de la vall del Lungau, a Àustria. A Matadepera va neixer la idea de dotar el poble d’una parella de gegants i de celebrar, l’any següent, una Trobada Internacional amb figures procedents de totes les contrades. Gràcies a una ciutadana austríaca, que de jove havia passat llargues temporades a Matadepera, recorda l’existència de la important tradició gegantera a la vall del Lungau. Així doncs, l’any 1982 Mariapfarr participa en la Primera Trobada Internacional de Gegants de Matadepera i comença a consolidar-se una amistat que culmina amb l’Agermanament oficial el 1984. Des de llavors s’han dut a terme intercanvis i viatges organitzats per entitats locals, escoles o clubs esportius. Aquest setembre l’associació viatjarà a Lungau a celebrar el 1100 aniversari de la fundació del seu poble i el 130 aniversari del seu cos de Bombers. Aquesta vegada, els protagonistes seran els gegants, els bombers voluntaris i l’ADF de Matadepera.

Parlem amb l’associació matadeperenca Mariapfarr sobre la seva història, l’agermanament i les activitats que organitzen.

Quina és la història darrere l’agermanament de Matadepera amb Mariapfarr? La història ja comença a ser una mica llarga, perquè aviat farà 40 anys. Però el seu inici està en els gegants. Quan Matadepera va inaugurar els seus primers gegants, aviat va sorgir la idea de fer-ne una Trobada Internacional, que va tenir lloc el 1982. Una senyora austríaca que havia estat refugiada a Matadepera durant la Segona Guerra Mundial ens va dir que a la regió del Lungau, prop de Salzburg, també existia la tradició gegantera. Vàrem aconseguir convèncer als geganters de Mariapfarr que assistissin a la Trobada. I aquí va començar tot. L’acta formal de l’Agermanament es va signar el 1984.

Quants membres componen l’agrupació? L’Associació de l’Agermanament va néixer molt més tard, amb l’objectiu de mantenir viva l’activitat de l’Agermanament i facilitar-ne els contactes. Som una dotzena de membres que hi fem feina.

Amb quina regularitat es fan intercanvis i viatges al poble? Gairebé podríem dir que cada any trobem algun motiu per anar cap allà o que ells vinguin. Sovint més d’un cop. A ells els encanta l’atmosfera que es crea a la nostra Festa Major i a nosaltres les seves festes de la cervesa…

La participació en aquests viatges està oberta a tots els matadeperencs? Normalment, les visites se centren en algun motiu concret i llavors l’entitat del poble relacionada, n’esdevé la protagonista. El seguici d’acompanyants està obert, però tot depèn del nombre de places disponibles i del tipus de viatge que s’organitza, més o menys massiu.

Quines altres activitats organitzeu des de la Comissió? Estem molt centrats en el nostre objectiu de donar vida i continuïtat a l’Agermanament, però això no vol dir només organitzar viatges. Trametem informacions, estem a disposició dels nostres amics austríacs per allò que ens demanin… que més d’un cop han estat entrades per algun partit del Barça! Nosaltres aquí a Matadepera organitzem sessions de Cinefòrum, les imparteix el nostre bon amic Albert Beorlegui, i així mantenim el caliu de l’Agermanament.

Quin significat tenen els gegants pels dos pobles? A casa nostra ja sabem el que signifiquen els gegants, com a símbol del poble. A Àustria i concretament, a la vall del Lungau, tots els pobles tenen un gegant, que anomenen Samson –connexió bíblica- i també esdevé un símbol molt estimat de cada un dels seus pobles. Allà van sempre acompanyats d’una important banda de música, que entronca amb la forta tradició musical austríaca.

Com manteniu el contacte amb els habitants de Mariapfarr? A banda de les moltes relacions personals que al llarg d’aquests quaranta anys s’han establert, els respectius Ajuntaments mantenen la relació institucional, i la nostra Associació està permanentment connectada amb un grup de treball que s’ha format també allà per tal de coordinar totes les activitats que es duen a terme. El cert és que estem sempre en contacte. D’altra banda, els elements de comunicació públics dels dos pobles, incorporen de forma regular informacions relatives a l’Agermanament per tal de mantenir un fil d’informació que arribi a tothom.

L’idioma i la cultura diferent ha estat una barrera? L’idioma no ens ho posa fàcil; però l’amistat tot ho supera. I avui en dia l’anglès arriba a tot arreu i facilita molt les coses. Per part nostra també tenim alguns membres de l’Associació que dominen l’alemany. I cal ressaltar l’esforç que fem tots plegats quan arriba l’ocasió. Hem sentit els seus i els nostres successius alcaldes parlar català i alemany als balcons del nostre Ajuntament i al de Mariapfarr. I això emociona perquè demostra una gran voluntat d’apropament.

Recordeu alguna anècdota especial? N’hi ha una llista llarga. Però jo ressaltaria els dos desplaçaments multitudinaris que es van fer a Mariapfarr, el 1994 i el 2009. La primera el viatge va ser en tren: un Talgo especial de 26 vagons que per primera vegada entrava a Àustria. I la segona, vàrem fletar un avió especial per a poder celebrar allà el 25è aniversari de l’Agermanament. Van ser unes visites memorables. I com a anècdota per personal és la gran afició que l’anterior burgermeister -alcalde- de Mariapfarr va desenvolupar envers els nostres castellers: n’ha esdevingut un fanàtic!

I com a curiositat, després de gairebé 40 anys de relació entre pobles, s’ha format alguna família mixta? Ens sembla que s’han produït contactes molt estrets, però ningú ha passat encara per l’altar o el jutjat…

Hi ha alguna activitat preparada pròximament? A primers de setembre d’enguany tenim el repte de portar novament una nodrida representació matadeperenca a Mariapfarr. Ens han convidat especialment el 1100 aniversari de la fundació del seu poble i el 130 aniversari del seu cos de Bombers. Aquest cop els protagonistes seran els nostres gegants, els bombers voluntaris i l’ADF, acompanyats dels membres del consistori i d’un grup de vilatans. Per ara, sabem que passarem de 100 persones, però sovint la realitat final supera les previsions.

To Top