El matrimoni Hart-Martínez, la parella de Matadepera que ha estat acusada de segrestar els seus propis fills al mas La Nou, una finca aillada que pertany al terme municipal d’Arbúcies, ha negat els fets amb rotunditat. El cas va transcendir quan la filla gran, una jove de 24 anys que es va identificar com Daniela, va tocar la porta d’una masia veïna i va assegurar haver fugit d’una casa on havia estat incomunicada durant anys i en la qual també hi vivia el seu germà, de 18 anys. La Policia Local va iniciar una investigació per validar el testimoni de la noia i va acabar descobrint l’existència d’una família al municipi que mantenia els seus fills en aïllament en contra de la seva voluntat.
“No és veritat que estiguin aïllats i no tinguin contacte amb el món exterior com si fos una cosa demoníaca”, ha explicat a TV3 Pau Simarro, advocat de la parella. Assenyala que els fills “mai no han estat segrestats”. Ha explicat que “tenen accés a les xarxes socials” i que tenen telèfon fix, però no mòbil, ja que “eviten el wifi” a causa de la malaltia de la mare.
Tant la família com el seu advocat pertanyen a l’església evangèlica. “Congregar-se a l’ofici dominical també vol dir socialitzar”, ha argumentat l’advocat Pau Simarro.
La família és originària dels Països Baixos, però havia viscut prèviament a Matadepera. Van aconseguir estar al municipi burlant el sistema de protecció de menors i mantenint els seus fills incomunicats, sense estudiar i sense documentació. Segons informa El Punt Avui, el pare de la jove, un holandès de 58 anys, va assegurar que la noia patia un trastorn mental i que la tractava un familiar resident a Matadepera. La policia va contactar amb aquest home i va poder confirmar que no hi havia diagnòstic ni informe mèdic sobre la malaltia de la noia.
La parella justifica el seu aïllament assegurant que la mare pateix una malaltia derivada d’una alta sensibilitat a les radiacions que li impedeix estar a llocs propers a antenes. Per aquest motiu, s’haurien traslladat a Arbúcies.
A Matadepera constaven empadronats els quatre membres de la família, però ni la Daniela ni l’Àlex tenien document d’identitat i no constava que haguessin anat mai a l’escola ni al CAP.
Ensenyament a casa
Un altre fet diferencial de la família matadeperenca és que “volien ensenyar els fills a casa”, una circumstància que a l’Estat espanyol va deixar de ser legal. És obligatori assistir a classe. Segons l’advocat, “els pares podien encarregar-se perfectament de la formació dels fills, perquè ell és enginyer informàtic i ella és mestra i psicòloga”.
El passat 3 de març, els pares van ser citats a la comissaria. Els van interrogar com a investigats per maltractament, violència domèstica continuada i abandonament de família. A l’interrogatori, assistits per un advocat d’ofici, es van negar a declarar. A la declaració al jutjat, assistits per un advocat particular, van indicar que als Països Baixos l’educació es pot fer a casa. Després d’escoltar els seus arguments, i tenint en compte que els fills són majors d’edat i no van voler presentar denúncia contra els seus pares, el jutge va deixar que la família continués residint unida sempre que els joves disposin de més llibertat.
“No hi ha cap situació d’emergència ni calia protegir ningú“, assegura l’advocat. I afegeix: “Només ha estat un malentès, unes desavinences no greus”. Sembla que la filla va demanar ajuda per poder anar a Matadepera amb el seu oncle, Pau Martínez, psiquiatre i escriptor.