Els millennials, la generació de nascuts entre 1984 i 2000 comencen a ser la principal força de compra. Tot i tenir un poder adquisitiu un 33% menor que la generació anterior són el grup social que més articles de luxe, bio i alta tecnologia compra. No obstant això, vuit de cada deu millennials prefereixen gastar els seus diners en esdeveniments festius, culturals o gastronòmics o en experiències diverses abans que invertir en béns materials. Així ho indiquen les conclusions d’una enquesta realitzada per l’start-up espanyola Wildbytes.
Aquesta inclinació dels joves consumidors cap a les experiències fa que el sector de les grans marques aposti per una profunda transformació dels seus punts de venda físics per oferir als clients experiències innovadores. La clau d’aquestes botigues de la modernitat són la tecnologia i la transformació digital. És per això que una de les principals tendències és el "retail experiencial" on els joves consumidors prefereixen invertir els seus diners en vivències abans que en possessions.
Per a l’expert en neuromàrqueting i consultor Rubén de Gracia, els millennials són un públic que pensa 100% online, que li agrada comprar a través d’internet i compartir les seves experiències de compra a les seves xarxes socials. Aquest hàbit els converteix en un públic altament exigent i canviant.
Destacar
De fet aquesta generació és molt més exigent que els seus pares i el concepte de fidelitat a la marca ha deixat d’existir (excepte si els proporciona estatus, benestar o amb les que han crescut). El 68% deixaria de comprar una marca perquè no se senten ben tractats i la majoria publicaria una ressenya negativa a les xarxes socials abans que trucar al servei d’atenció al client.
Aquesta exigència de compra és causada per la necessitat de sentir-se especials i únics en la compra. Desitgen sentir-se un client exclusiu en lloc d’un comprador més.
També els encanta personalitzar productes o serveis perquè així experimenten amb una compra única. Volen destacar. Per això algunes empreses han sabut utilitzar de manera intel·ligent la personalització amb envasos artístics, com Nutella o Coca-Cola. Això fa que les marques augmentin les vendes i la seva publicitat a les xarxes socials, al mateix temps que la seva comunitat virtual de seguidors a internet. Són els mateixos compradors els qui s’encarreguen de publicar fotos, hashtags i selfies amb aquells productes.
Com explica l’expert en màrqueting digital Rubén de Gracia, actualment qualsevol marca pot impactar en un client concret, en un lloc i en un moment precís.
Quatre perfils de compradors
En funció de la seva motivació de compra, els millennials es poden dividir en 4 perfils diferents:
Els qui es mouen per diversió i sociabilitat. Cerquen noves aventures i passar-ho bé. Els agrada destacar i poder compartir a les xarxes socials tot el que fan, busquen marques actives i alineades amb una forma divertida de veure la vida.
Els millennials motivats per una bona causa. Tenen consciència mediambiental, són lleials a marques amb responsabilitat social corporativa i grans consumidors de productes ecològics o "real food" per una alimentació sana.
Els que compren a base de números i proves. Són consumidors precisos, analítics i els agrada conèixer els detalls. Són addictes als comparadors online o webs a la recerca de millors preus. Visiten la botiga física per tocar el producte i després comprar online.
Compradors impulsats per nous reptes, exclusivitat o estatus. Els agrada arriscar-se, no temen endeutar-se, volen ser els primers en tot i els encanta mostrar un nivell social alt. Són el perfil que més luxe i alta gamma compra.
Respecte als viatges, els experts han detectat com els millennials són la "Generation Travel", que tria destins per al creixement personal, posar-se en forma, aprendre i millorar el seu dia a dia, segons Hoteles.com.