GentDT

Convertir-se en emoticona

Les emoticones són ja un llenguatge universal. Segons l’Emojipedia, les utilitzen el 95% dels internautes, i Brandwatch, companyia de monitoratge de xarxes socials, aposta perquè serà la primera forma de comunicació que superi la barrera idiomàtica, substituint a les paraules.

Però, i si es pogués anar més enllà, per exemple, personalitzant les emoticones perquè s’assemblin a nosaltres? Doncs, de fet, ja es pot. Els avatars personalitzables són una realitat. Color de pell, pentinat, mida d’ulls, tipus de pestanyes, distància ocular o forma de la cara són alguns aspectes que es poden triar dels centenars de possibilitats que ofereix l’aplicació Bitmoji perquè un mateix es converteixi en una mena de dibuix animat. A més, Bitmoji permet que aquest “jo” digital adquireixi les expressions de les emoticones més populars.

Per a parlar del naixement d’aquesta aplicació cal remuntar-se a l’any 2008 al Canadà, quan l’artista de còmics Jacob Blackstock, al costat del seu company d’institut, el periodista Jesse Brown, van presentar per primera vegada Bitstrips. La idea original era que els usuaris poguessin crear la seva pròpia historieta tipus còmic sense necessitat de tenir habilitats artístiques. Una proposta que l’any 2009 va adquirir un caire educatiu a les escoles d’Ontario (Canadà), però que els joves utilitzaven més enllà de les classes.

Així, el 2012 Bitstrips va passar a formar part de Facebook, amb un gran acolliment i el 2013 va llançar la seva pròpia “app”, que va tenir una bona recepció i nombrosíssimes descàrregues.

Avatars
Un any després, va arribar Bitmoji, l’aplicació que permet als usuaris tenir “stickers” (adhesius) i emojis protagonitzats pel seu propi avatar. “Jo recordo haver usat Bitstrips a Facebook. Fins i tot ens oferia la possibilitat de crear vinyetes amb els avatars de gent que estigués en la nostra llista d’amics”, explica la Sonia, una jove afeccionada a l’ús de Bitmojis, que afegeix que “ja llavors sorprenia la personalització, però ara ha anat molt més lluny”.

El 2016, Snapchat, l’aplicació de missatgeria per a telèfons intel·ligents amb suport multimèdia de vídeo, fotos i filtres de realitat augmentada, va adquirir Bitmoji, que ara està integrada en aquesta xarxa, per 100 milions de dòlars. I Bitmoji es va convertir en una de les “app” més descarregades de l’Apple Store l’any 2017.

Ara compta amb 100 milions de descàrregues segons dades oficials facilitades per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Una vegada més, les generacions digitals són clau. Segons experts de la UOC, aquesta aplicació és especialment popular entre els menors de 34 anys.

El sociòleg Francesc Núñez, professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC afirma que “la possibilitat de ‘materialitzar-se’ a la xarxa o d’encarnar-se d’alguna forma en el món digital, satisfà a molta gent. L’ésser humà té una enorme capacitat de reconeixement de si mateix (en les accions, en les imatges), d’autoconsciència, i fer-ho li resulta molt satisfactori”. I és que amb Bitmoji, segons Gemma San Cornelio, professora de Ciències de la Informació i la Comunicació a la mateixa universitat, “l’usuari pot acostar-se a una imatge gràfica de si mateix”.

Estat d’ànim
Núñez, per part seva, explica que “són avatars generats amb una tecnologia que reprodueix la nostra imatge i que fa que ens reconeguem de manera suficient en ells, però en una versió digital d’un mateix”. Per a la Sonia “és com tenir una imatge de mi mateixa que, fins i tot, puc anar canviant cada dia segons el meu ‘look’ o el meu estat d’ànim… És el meu ‘jo’ a les xarxes socials sense necessitat de recórrer a una foto”.

Les diferents aplicacions de missatgeria com WhatsApp, Facebook, Telegram o fins i tot Gmail permeten compartir els Bitmojis de manera directa amb tots els nostres contactes. “En comptes d’enviar-los la típica careta somrient, puc compartir amb ells el meu propi ‘jo’ somrient”, explica la Sonia.

Caldrà veure quin és el futur dels avatars personalitzats atès que Facebook ja ha llançat la seva pròpia versió, anomenada Facebook Avatars, i Apple ha fet el mateix amb Memoji.

To Top