Des d’utilitzar una aplicació per fer la funció dels tradicionals “vigilababès”, per saber quan ploren o què els passa, passant per trobar cangur o controlar els hàbits. Són moltes les formes en les quals un “smartphone” pot ajudar-nos en la cura dels més petits.
La tecnologia i els seus usos, tot i que pot posar-nos les coses més fàcils, inspira cert temor quan es troba a l’abast dels més petits de la casa. No obstant això, podem comptar amb els avanços tecnològics per donar-los la millor atenció.
Els usos que un “smartphone” pot oferir a l’hora de mirar pels nostres fills són molt variats. Un dels més populars és el servei per trobar cangur que ofereixen “apps” com “Nannyfy”, “Alba”, “Ven a Casa”, “Nauroo” o “CanguroEnCasa”. Però aquest és només un exemple de les moltes necessitats i opcions que la tecnologia pot cobrir a l’hora d’ajudar als pares a tenir cura dels seus nadons.
Els “vigilabebès” o “escoltabebès” són aparells que fa dècades que s’usen per, des de qualsevol altre racó de la casa, escoltar quan el nadó que està dormint al llitet comença a plorar. Ara, gràcies als telèfons intel·ligents, el procés és encara més senzill.
Hi ha “apps” com “Dormi” o “Baby Monitor & Alarm”, que monitoren els sorolls que es produeixen a l’habitació del bebè i registren la seva activitat. Quan se’n produeix algun, “Baby Monitor” avisa al telèfon seleccionat, i fins i tot pot reproduir una cançó o veu, prèviament gravada i assignada, per ajudar al petitó a què es tranquil·litzi.
També hi ha marques que han anat més enllà i ofereixen càmeres i “escoltables” que poden connectar-se al nostre “smartphone” perquè consultem l’estat dels nostres fills. És el cas d'”Ario Baby”, que fins i tot ens permet, a través del mòbil, parlar-li al nen per intentar calmar-lo, entre altres funcions.
Hi ha aplicacions que han anat encara més enllà. Perquè una cosa és saber que el nadó plora i una altra la causa del plor. Per resoldre aquesta qüestió, “Cry Translator” per a mòbils ens permet, si mantenim el telèfon pròxim al nen durant el plor, intentar esbrinar la raó, i ofereix consells de pediatres per calmar-lo.
Un cop que l’aplicació ens indica quina pot ser la raó per la qual plora el bebè, com podem tranquil·litzar-lo? Doncs, hi ha també diverses “apps” disposades a donar-nos un cop de mà, com “White Noise Lite”, que ofereix sons relaxants, o “iCalm”, que genera entretingudes i tranquil·litzadores llums de colors.
Però, i quan es tracta d’ajudar a què el nostre nadó agafi el son? Doncs existeixen aplicacions similars, més focalitzades a ajudar als petits a dormir. És el cas de “Sound Sleeper”, desenvolupada per i per a pares, o per a nens a partir dels dos anys, o a la denominada “A la cama”, l’objectiu de les quals és convèncer als petits que és l’hora de dormir. En aquest sentit, l’última compta amb un programa d’animacions i il·lustracions i està disponible en castellà per a iPhone i iPod Touch, i també funciona amb iPad.
Per aprendre a ser pares no hi ha una carrera universitària; és quelcom que es va adquirint mitjançant l’experiència. Però, de la mateixa manera que hi ha llibres o pàgines web a les quals acudir, també existeixen aplicacions que fan aquest aprenentatge més senzill. És el cas de “NuuNest”, una base de dades amb informació senzilla i accessible sobre les cures bàsiques i les necessitats segons l’edat. També n’hi ha d’altres com “Baby, Daily Parenting App” que envia durant un any un missatge diari amb consells adaptats al moment de creixement del petit o “Know your child”, que ofereix consells d’una prestigiosa psicòloga.
Però, a més de saber com tenir cura del nostre nadó, és igual d’important no oblidar-nos de quan cal fer quelcom programat. Per això, hi ha diversos calendaris que permeten fer un seguiment dels hàbits i necessitats dels fills. Per exemple, “Baby Tracker”, “Baby Esp” o “Baby Center” serveixen per registrar i consultar els horaris de bolquer, biberó i migdiada dels lactants, així com programar un calendari. “Total Baby”, a més, té recordatoris i alarmes per saber quan toca la següent presa o canvi segons els registres. //