GentDT

Consells per al lloguer vacacional

estiu és una època en què molts grups d’amics, parelles i famílies escullen internet per contractar una cosa o apartament per anar-se’n de vacances. Però els avantatges que acostuma a oferir la web (millors preus, opció de compartir l’habitatge amb familiars o amics…) de vegades van lligats a alguns problemes que, fins i tot, poden derivar en estafes.

En aquest sentit, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) adverteix que des que s’ha generalitzat l’ús de plataformes de lloguer d’habitatges per a les vacances, les reclamacions són cada cop més freqüents i apareixen noves fórmules que els defraudadors utilitzen per enganyar als usuaris. D’aquesta manera, les estafes són cada cop més difícils de detectar.

Alguns dels fraus més comuns que es produeixen en el lloguer vacacional són:

– Pagament per avançat: oferir algun benefici a la víctima a canvi que transfereixi els diners al marge de la plataforma on s’anuncia l’habitatge.

– Phishing (suplantació d’identitat): l’estafador envia un correu electrònic o enllaç que, a primera vista, sembla de la plataforma o d’un altre lloc de confiança però no ho és. Aquests missatges tenen com a objectiu enganyar a la víctima a través de la petició d’informació confidencial, com contrasenyes o altres adreces de correus electrònics. D’aquesta manera, introdueixen un malware, un software maliciós que accedeix a l’equip per fer-se amb informació confidencial.

– Massa bo per ser veritat: l’estafador demana a la víctima que faci una transferència bancària o que efectuï un pagament per avançat per poder assegurar la reserva d’un habitatge que resulta molt atractiu per ser de gran qualitat a un baix preu. L’estafador es queda amb els diners sense haver proporcionat l’allotjament promès i desapareix sense deixar rastre.

Davant d’aquesta situació, l’OCU recomana que abans de contractar un habitatge vacacional per internet, es tinguin en compte aquests 10 consells:

– Comparar els preus i condicions de diverses pàgines web. Els preus més baixos acostumen a estar lligats a una menor flexibilitat i a condicions més reduïdes.

– Llegir sempre les condicions i recomanacions de les plataformes de lloguer d’allotjament vacacional.

– Comunicar-se sempre a través de la plataforma i no transferir mai diners des de fora de la pàgina o de l’aplicació. L’OCU recorda que, si el consumidor decideix obviar a l’intermediari i contractar directament amb el propietari, l’usuari perdrà la garantia i la plataforma no es farà càrrec de la reclamació en cas que existeixi algun problema.

– Desconfiar de lloguers amb preus per sota del mercat i d’aquells anuncis que ofereixin cases espectaculars a preus massa baixos.

– Comprovar la veracitat de l’anunci a través d’altres fonts; comentaris d’altres usuaris, comprovant el lloc a Google Maps o aplicacions similars, amb trucades i preguntes al propietari per serveis concrets a la zona…

-Realitzar el pagament per un mitjà segur que proposi la plataforma i que permeti deixar un rastre.

– Si es decideix a llogar directament amb una persona física, abans de firmar el contracte o fer la reserva, cal que contacti amb l’anunciant (a ser possible, per telèfon) per confirmar la seva identitat i aclarir tot allò que generi dubtes.

– No pagar tot l’import per avançat, sinó intentar que sigui la menor quantitat exigida i la resta, a l’arribada, quan s’hagi comprovat que tot és tal com es va indicar en l’anunci.

– Conservar una còpia de la reserva. I en cas que se sol·liciti una fiança, detallar clarament el concepte, les condicions de la seva aplicació i que es prevegi la seva devolució. L’ideal és que s’inclogui un inventari i l’estat en el qual es troba l’habitatge, que ha de ser comprovat abans de firmar el contracte.

– En cas d’estafa, denunciar la plataforma perquè retiri l’anunci a la policia o al grup de delictes telemàtics de la Guàrdia Civil. //

To Top