GentDT

“Ecoapps”, les aplicacions “verdes”

Cada vegada més persones intenten, a través de petites accions quotidianes, tenir cura de l’entorn natural. Si ens hem fixat aquest objectiu, algunes aplicacions de l’smartphone ens ajudaran a prendre consciència ecològica i a conèixer si, en el dia a dia, ens comportem d’una forma sostenible.
Aquest concepte fa referència als gasos d’efecte hivernacle que emet un individu, una indústria… ja sigui de manera directa o indirecta. Aquests gasos són una de les principals causes de l’escalfament global del planeta. Doncs bé, hi ha aplicacions que mesuren quina és la petjada de carboni que deixem en el nostre consum diari.
Això és el que fa l’app Oroeco, que està disponible per a l’iPhone (un mòbil que funciona amb el sistema operatiu iOS) i en telèfons Android. Però també ho fan apps com GiveO2, Green You, EcoFootprint o CarbonTrack. Existeix una app, Ecorio, que se centra a mesurar la petjada de carboni que generem en desplaçar-nos amb cotxe, i ens ofereix alternatives de transport públic. En el cas de l’app Oroeco, no només dona la informació, sinó que la complementa amb consells senzills i divertits per reduir la petjada de carboni.
La consciència ecològica no tan sols es basa en el reciclatge o el control de la nostra petjada de carboni. Així, a l’hora de dur a terme tasques més quotidianes, com fer la compra, podem tenir en compte la tria de productes “eco”.
L’app GoodGuide, disponible a iOS i Android, compta amb més de 170 mil suggeriments sobre productes ecològics i saludables. Indica on poden aconseguir-se, a més de mostrar què pensen altres usuaris sobre els articles. Mentre que l’app “Labels for your planet”, per a Android, ens ajuda a triar quan dubtem entre diversos aliments. Així mateix, “Love food hate waste” (iOS i Android) dona consells per tal d’aprofitar al màxim el menjar davant de les conseqüències de l’anomenat malbaratament alimentari
Els agradaria tenir el seu propi hort urbà? Aquesta és una alternativa de moda. Els permetrà disposar de productes ecològics, aprendre a cuidar de les plantes i alimentar-se d’una manera saludable. Tant en Android com en iOS, iHuerting és l’aplicació ideal per als qui es volen convertir en “pagesos domèstics”. L’app ajuda l’usuari a mantenir l’hort d’una manera divertida, recordant-li quan ha de regar i fertilitzar els cultius, i com prevenir plagues amb sistemes orgànics
No tan sols els gasos generen contaminació. Aquest concepte també es pot aplicar al soroll o a l’excés de llum. Amb l’aplicació Sonómetro decibelímetro, per exemple, podem analitzar el so ambiental i calcular el nivell de contaminació acústica del lloc on ens trobem. Està disponible en iOS i Android, De la mateixa manera, l’app Loss of the night”, també a l’abast en tots dos sistemes, permet conèixer el grau de contaminació lumínica urbana, i saber el nivell de visibilitat de les estrelles en un punt determinat.
El reciclatge és fonamental en la vida de qualsevol ecologista. L’app iRecycle (iOS i Android) ens connecta, a través de les xarxes socials, amb altres persones que també reciclen. Alhora ens indica els llocs pròxims on podem separar les escombraries i ofereix informació sobre com es reciclen més de tres-cents materials. A més, una aplicació amb el nom de Reciclapp (per a Android) ens ensenya a reutilitzar els materials pel nostre compte. L’aplicació iRecyclart fa una cosa similar a l’iPhone. //

To Top