GentDT

Les claus per escollir el sofà perfecte

Escollir el sofà que t’acompanyarà durant els pròxims anys és, sens dubte, una qüestió important. Es tracta d’un dels mobles més importants de la casa tant per les seves dimensions com perquè al voltant d’ell es construeix la resta de la decoració de la sala. També perquè l’utilitzem diàriament per seure, però també com refugi per descansar durant el cap de setmana, per recuperar-se quan s’està engripat, com a punt de reunió d’amics i família i com a butaca de cinema particular.

Que un sofà sigui "perfecte" depèn de molts factors: la mida i la funció de la sala en la qual l’instal·larem, la teva rutina diària, la composició de la teva família… A més, hi ha tres condicions que un sofà hauria de complir sí o sí: ha de ser còmode, resistent i funcional.

Imagines una sala petita amb sofà enorme encaixat de mur a mur? La sensació immediata seria de saturació. Per això, abans d’anar a comprar el sofà has de mesurar bé la sala.

Si només vols posar un sofà, aquest hauria d’anar al mur més gran de l’habitació. Si en vols posar més d’un, els pots distribuir en forma d’U per crear espais més acollidors. Però si la sala és petita, és millor que els col·loquis en forma d’L. D’aquesta manera, aprofitaràs millor l’espai, sobretot el de les cantonades i racons.

D’ús familiar, per al descans, per a tardes de lectura… seran elements que hauràs de tenir en compte per triar el sofà "perfecte". En funció d’això, de la mida de la sala i de quants sigueu a casa, podràs triar sofàs de dues places, de tres, de quatre o de més.

La tapisseria és potser un de les decisions més importants a l’hora d’adquirir un sofà. Una mala elecció pot tenir com a conseqüència que el teu gat tregui tots els fils, que no es pugui netejar amb facilitat, que s’ompli de pols amb només obrir una finestra o que el seu manteniment sigui tot un infern.

Una tapisseria d’un material resistent i d’un color neutre són claus perquè el teu sofà perduri en el temps. És cert que, de vegades, podem preferir comprar mobles temporals, que ens s’apanyin en un determinat moment per després reemplaçar-los. Si aquest és el teu cas, o si ets un apassionat del disseny i t’agrada canviar seguit els mobles, llavors et pots atrevir amb colors més cridaners o teixits de tendència.

No obstant això, per a un sofà més perdurable és recomanable que escullis materials com la loneta, el cotó, la xenilla o el cuir (o ecocuir), que aguanten millor el pas del temps.

El color depèn molt del teu estil personal i de la decoració de la sala, però pensa que un sofà en colors neutres (tons terra, gris, blanc, negre …) pot vestir-se amb coixins i flassades per adoptar la personalitat que li vulguis donar.

La funció que li vulguis donar també determinarà el tipus de sofà: amb chaise longue, raconer, sofà-llit, futon…

Si busques un sofà per una habitació multifunció (que sigui per a l’oficina, la sala de jocs i l’habitació de visites), segurament la millor opció serà un futon o un sofà-llit però si sou molts a casa i teniu una sala de mida mitjana, potser serà millor escollir un sofà amb chaise longue per poder seure tots junts.

També hi ha qui vol un sofà merament decoratiu. Si aquest és el teu cas, pots que el disseny predomini sobre tota la resta i et pots decantar, per exemple, per materials més delicats i estructures més complexes. 

To Top