El consum d’aliments ecològics ha experimentat un increment molt destacable els últims temps. Així també ha succeït en el cas de les begudes "bio" i, més en concret, en el món dels vins. De fet, la vinya és el principal conreu ecològic de Catalunya, amb 16.680 hectàrees cultivades, segons el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. A casa nostra, més d’una quarta part de la superfície de vinya és "eco", segons indica l’esmentada autoritat pública de control.
Però quines són les principals característiques en l’elaboració d’un vi ecològic? Segons l’associació Vida Sana, aquest ha d’acreditat i certificar que a les vinyes no s’hi han aplicat productes de síntesi química (herbicides, insecticides o abonaments químics). D’aquesta manera es generen raïms més sans des del punt de vista vegetatiu, donat que tenen menys quantitat d’aigua i una major proporció d’extracte sec. Val a dir que hi ha cellers ecològics que per conservar els vins usen sulfits, tot i que d’una forma més limitada que en la viticultura tradicional. D’altres han optat per eliminar-los del tot.
A banda, en l’agricultura "eco", el preuat fruit de la vinya conserva millor els seus microorganismes; o, dit d’una altra manera, els llevats que provoquen la fermentació del vi (és a dir, la transformació dels sucres del raïm en alcohol i gas). Aquest procés acaba conferint el caràcter, la identitat, al vi. I en cap cas s’usen llevats sintètics.
Tota una filosofia
En el conreu ecològic dels vins existeix, de fet, tota una filosofia de respecte a la natura. I és que el producte que en resultarà també serà la conseqüència de l’entorn en què ha crescut la vinya i del clima de la zona.
Per comunitats autònomes, Catalunya és la que té més superfície de vinya "eco", seguida de Castella-la Manxa, segons l’associació Vida Sana. Dins de Catalunya, per demarcacions, en destaca la producció a Barcelona i Tarragona, amb el 92 per cent del cultiu català de vins "bio".
Una altra dada que mostra l’acceptació creixent d’aquest producte ecològic és que, a casa nostra, el nombre d’establiments dedicats a l’elaboració i/o l’envasat de vins, caves i escumosos ecològics ha augmentat progressivament els últims quinze anys, fins arribar als 241 establiments, el 2018. Més de la meitat es concentren a la província de Barcelona, seguida de Tarragona.
En els vins "bio", però, només podrem saber on rau la diferència respecte els "convencionals" si n’obrim una ampolla i els tastem. Hi percebrem el gust, l’aroma i l’esperit el més natural possible amb què s’elaboren.