“A Olesa som persones apassionades. Interpretem la vida, la passió i la mort de Jesús de tres maneres diferents: amb el Teatre de la Passió, amb el ball de la Moixiganga (Esbart Olesà) i amb la ruta dels Misteris”, descriu la Sara Valls, una olesana que presideix el Col·lectiu dels Misteris d’Olesa. I, com ja és tradició, des de fa ara 25 anys, avui i demà, Dijous i Divendres Sant, les cases i locals del nucli antic obriran les seves portes a una singular processó: la ruta dels Misteris.
Avui els veïns ja tenen a punt les onze imatges que representen moments de Jesucrist, decorades amb flors i espelmes, per rebre els primers visitants a partir de les 5 de la tarda. Durant uns dies treballen en germanor per engalanar les imatges i en lloc de treure-les pel carrer en processó és el públic qui s’acostarà a visitar-les a cada casa o a l’església. La ruta dels Misteris “és una mena de passejada o pelegrinatge per la població en la qual és la gent qui es mou per veure el conjunt de figures dels Misteris, que es queden quietes i estàtiques a les cases”, descriu Sara Valls, la presidenta de l’entitat organitzadora.
Aquest pelegrinatge pels carrers del nucli antic esdevé una experiència diferent i pròpia de la Setmana Santa a Olesa. Algunes imatges o grups escultòrics es troben als portals de cases particulars, d’altres estan instal·lats a la parròquia. El visitant pot admirar durant dos dies aquest patrimoni cultural i històric que el municipi conserva a cases particulars.
Des de finals dels anys 90 en què es va recuperar la tradició dels Misteris (datada del segle XVII) Olesa ha mantingut viva aquesta ruta, molt més íntima que la Passió teatral, però que amb el temps està guanyant interès turístic.
La ruta, amb un guia
Fa tres anys el Col·lectiu dels Misteris d’Olesa va encarregar a Joan Soler, geògraf, guia de natura i escriptor, la tasca de fer unes rutes guiades. “Explicar religió i història de l’art em venia gran, és a dir, totalment nou perquè el meu camp de divulgació és explicar el patrimoni cultural i del medi ambient de l’entorn natural”, reconeix. Tot i això es va posar a materialitzar l’encàrrec. El primer pas va ser elaborar un mapa del recorregut i instal·lar codis QR a les cases on s’exposen les imatges.
L’itinerari de les visites guiades que el Joan assumeix amb la Sílvia Tortosa comença a la plaça de Fèlix Figueras i recorre diferents punts per contemplar les onze escenes com “El bes de Judes”, “La Pietat”, l'”Ecce Homo”, “El Camí del Calvari”, “La Flagel·lació”, “L’oració de l’hort”, “El sant Crist”, “La Dolorosa”, “El sant Sepulcre”, “La Soledat” o “El Crist de l’Agonia”.
Les visites guiades tenen lloc per grups, amb un màxim de 25 persones, i a diferents hores concertades durant el dia d’avui i demà. L’horari d’exposició al públic és avui de 17 a 24 hores i demà de 10 a 24 hores.
L’ornamentació, gran atractiu
Com és habitual i com marca l’antiga tradició, les imatges s’exposen engalanades amb rams de flors, ciris i els espectaculars “grillats”. Aquestes plantes de brots blancs sempre són el que més crida l’atenció dels visitants. “El que més impacta i encurioseix la gent són els ‘grillats’ i els encanta (també a mi) fer la ruta nocturna i veure com llueix aquesta decoració vegetal amb la llum que transmeten les espelmes”, descriu Joan Soler.
Els grups de veïns de cada misteri tenen la seva recepta secreta per preparar els “grillats” unes setmanes abans de la Setmana Santa. Aquestes llavors que mengen els coloms, principalment besses, es posen a germinar dins d’uns testos, en una habitació fosca de la casa i a poder ser amb humitat. “Es van regant amb freqüència i per manca de llum els filaments vegetals que sortiran seran de color blanc i no verd perquè no faran la fotosíntesi”, explica Joan Soler, un gran estudiós de les plantes i de la natura.
Aquest singular recorregut de Setmana Santa atreu visitants de tot arreu, no només del municipi. “Quan vaig començar a guiar aquestes rutes la gent que s’acostava era del Baix Llobregat o de les comarques veïnes. Ara vénen de les quatre províncies, fins i tot del Gironès, el Berguedà o Osona”, recorda el guia Joan Soler.
L’itinerari complet dura unes dues hores perquè les onze cases i edificis estan disseminats per diferents punts del municipi i pel nucli antic. “La gent es detura a fer fotografies i a parlar amb els veïns organitzadors de les cases perquè els expliquin més detalls de les imatges”, afegeix. Cada misteri aplega un grapat de veïns i veïnes que al llarg de l’any s’organitzen per tenir-ho tot llest per a la data assenyalada.
“És un passeig molt interessant on es van descobrint els edificis històrics de la vila i els indrets més atractius”, destaca la presidenta del col·lectiu organitzador, Sara Valls. Un recorregut molt agradable on els guies ensenyen al visitant (des de grups de matrimonis fins a famílies amb fills o parelles) des d’on es troba el Teatre de la Passió fins a la portalada de santa Oliva amb la seva verge sempre acompanyada de flors, la plaça de les Fonts o la recentment restaurada torre del Rellotge a la qual es pot accedir des de fa poques setmanes i que mostra unes magnífiques vistes.
Del mòbil a Instagram
Arran de la gran quantitat de fotos que els visitants fan amb la càmera del mòbil de les escenes religioses durant el recorregut, l’any passat l’entitat organitzadora va idear el primer concurs a Instagram. “La primera edició va tenir molt bona acceptació i per això en fem una segona”, informa Sara Valls. El premi a l’instagramer guanyador serà una visita amb dinar inclòs al recinte de Món Sant Benet. Per tal d’acostar la ruta al públic jove i familiar també es facilitaran uns carnets (als visitants menors de 35 anys) on es marcarà el segell de cada misteri. Els joves optaran a un sopar de “Cuines del món” i les famílies amb nens petits, a regals (llibres o material escolar de llibreria) per als menuts.
Com a complement dels Misteris també es celebra una pregària i concert poètic musical a la seu del Bes de Judes. La tradició de cantar davant els misteris es va recuperar l’any 1986. La iniciativa va sorgir d’un grup de joves olesans que van buscar als arxius els cants de l'”Stabat Mater” i el “Miserere” de la Passió vella i, també, la música del “Poderoso”. Un programa d’actes que, un any més, serà seguit per persones creients o, si més no, interessades en les tradicions. I Olesa sumarà nous capítols a la seva història de “Passions”.