Manel Martí, coordinador de Vincles d’Òmnium Cultural
Forma part de la junta d’Òmnium Cultural des de fa deu anys, com a vocal. Hi va entrar quan les consultes sobre la independència de 2011 a la ciutat que va organitzar Terrassa Decideix. “Entre els impulsors hi havia gent d’Òmnium i em van convidar a participar”, recorda. Fa un parell d’anys, es va plantejar el projecte Vincles, amb l’objectiu “d’impulsar l’ús i l’aprenentatge del català” i es va oferir per coordinar-ho.
“Vincles pretén portar el català a persones nouvingudes o persones que l’han estudiat o que el saben, però que el seu àmbit de relació no és catalanoparlant i, aleshores no el practiquen”, afirma. Es fan grups de conversa informal i “no fem gramàtica ni pronoms febles, per exemple, fem conversa a partir de temes que puguin interessar a la gent que participa del grup”, apunta.
“A Terrassa hi ha hagut un centenar d’aprenents, de persones que han participat, i una quarantena de persones voluntàries”, diu. A la ciutat, afegeix, “el més fàcil era començar per les escoles i com que hi ha molta gent procedent de fora, estava bé donar aquest suport a les famílies perquè elles puguin fer de suport els seus fills”. Opina que els catalanoparlants han de canviar de xip i que “les llengües són per entendre, però si una persona t’entén, per què canvies la llengua?”.
La seva feina era de mestre i era professor de secundària. “És una cosa divertida i, després, de jubilat, torno als orígens”. Remarca que cada grup de conversa de Vincles té dos voluntaris.