M. Carme Bartra, presidenta de l’associació Xàtiga
“El món de la natura, sobretot per la meva mare, sempre m’ha tibat molt”, explica. Es va formar com a pedagoga i reflexòloga i va crear un centre, Xàtiga, on feia “reflexologia, reiki i tècniques d’estudi”, que va generar, afegeix “molta creativitat amb els meus alumnes”. Diu que “la vida ha sigut molt generosa amb mi” i a partir d’aquest centre, es va anar orientant “a la pedagogia ecològica”.
Quan els seus fills eren petits, regalaven plantes i era com una mena de cadena. Es va jubilar l’any 2020 i, amb un grup d’amics, el centre Xàtiga es va encaminar cap al vessant ecològic. “Som natura i d’allà venim i estem fent un moviment ecològic important a la ciutat”, assegura. “Ho porto a l’ADN i és com una necessitat de despertar en la gent aquest amor cap a la natura”, afegeix.
Considera que a la ciutat hi ha “molta radiació electrònica massa ciment i massa pintura” i això s’ha de compensar posant plantes a les llars. “El nostre objectiu és generar una ciutat ecològica”, assenyala. Lamenta que costi que la gent, en general, respecti la natura i troba a faltar que “abracem als arbres” i afirma que “anar pel bosc és una teràpia”.
A Xàtiga fan tallers per a infants i adults que tenen una bona acceptació. La intenció, de cara al setembre, és incorporar activitats per a la memòria de la gent gran.
Des de Xàtiga estan duent a terme una campanya, “Balcons Verds”, amb el repte que tots els balcons de la ciutat comptin amb alguna planta. Ho fan en col·laboració amb la FAVT.