Festa Major

Places plenes en una Festa Major que frega l’èxit total

Els concerts de The Tyets i Stay Homas van omplir la plaça Nova i l’espai Vela del parc de Vallparadís, igual que Chenoa, Figa Flawas i La Húngara…

“No es pot ni caminar!”. Una frase que aparentment hauria de sonar negativa, s’ha convertit aquest cap de setmana en un clam d’autoorgull. I és que el centre de la ciutat va quedar desbordat les nits de divendres, dissabte i diumenge. I van tenir molt a veure la capacitat d’atracció dels grans caps de cartell musical.

Entre els quals destaquen Stay Homas, que van aplegar 17.000 persones a l’Espai Vela del parc de Vallparadís. De fet, aquest escenari ja s’ha consolidat com el que més espectadors pot absorbir. I que, a més, té una orografia que permet diverses maneres de gaudir d’un concert: la tranquil·litat de la gespa (que fa pujada i dona perspectiva visual) o la intensitat de la plana davant l’escenari.

Al mateix espai, una estona abans, Figa Flawas també va aplegar milers d’espectadors, actuant en una franja poc habitual (les 20 hores) però que funciona molt bé com a nexe entre el públic familiar i el juvenil (com ja va passar l’any passat amb Triquell i Lildami o en anys anteriors amb Oques Grasses, en concerts que arrenquem amb el sol de la tarda).

Primera filera al concert de The Tyets / N.A. / A.T / A.A. / LL. C.

Tanmateix, l’assistència massiva dels concerts va fer que les barres de begudes i entrepans de Vallparadís es veiessin superades, tot formant llargues cues d’espera.També va patir el sistema de banys portàtils, especialment al centre de la ciutat, davant l’altíssima demanda de servei.

Repensar la plaça Nova

Més complicada, i tan exitosa o més, va ser l’actuació de The Tyets divendres a la plaça Nova, que es va veure desbordada. Uns 12.000 espectadors van gaudir de la parella de Mataró, demostrant els límits físics de la plaça. L’Ajuntament ja té clar que l’espai triat per al concert no va ser l’adequat i es planteja repensar la programació musical en aquest espai de cara a 2025.

De fet, van ser molts els assistents que no van poder arribar a la plaça i, entre els que ho van fer, que van tenir problemes per escoltar bé lel concert. Tot i que és difícil de mesurar, és constatable que molta gent va marxar durant l’actuació. A la plaça Nova també hi van actuar Chenoa i La Húngara.

Rasacrucis

Mentrestant, un altre dels punts calents de la Festa Major va serel carrer de la Rasa. Hi va haver moments en què, literalment, era impossible travessar la zona.

El correbars del Rasacrucis de divendres, amb epicentre a la Rasa, també va ser massiu tot el cap de setmana. I vistós: segons l’organització van arribar a vendre unes 2.000 samarretes serigrafiades per a l’ocasió (que van fer que el carrer semblés una serp de color verd clar).

Espectadors al recital de Chenoa / N.A. / A.T / A.A. / LL. C.

A prop, la plaça del Vapor Ventalló també va estar molt animada i destaca el concert de La Élite, que havia aixecat molta expectació entre el jovent amb gustos musicals més “indies” (i que cridava “Puta Sabadell!” en la pausa entre cançons).

També va ser l’any de l’estrena de l’escenari de la Rambla (a l’altura del MNACTEC), que no va assolir el caràcter massiu dels altres escenaris, però que s’estrena amb nota i amb la consolidació dels concerts de la Moguda Rock 80s (era el segon any).

I si la Rambla estrenava escenari, aquesta festa s’acomiada el del parc dels Catalans. A canvi, és allà on s’ha instal·lat la fira enguany. I també la nòria, que ha estat un dels reclams del 2024.
També al centre va funcionar l’espai La Taifa, organitzat per les colles de la cultura popular. La cèntrica ubicació la converteix en un escenari molt desitjat. El concert de Pau Alabajos va rebentar la plaça, amb públic assegut a terra talment fos un recital de Raimon en els anys setanta.

Li va seguir el de Cesk Freixas, qui es va veure llastrat des de l’inici per problemes de so que -tot i els intents- no es van aconseguir solucionar del tot.

Les colles de foc van participar de la cercavila / N.A. / A.T / A.A. / LL. C.

A més, els entusiastes de les grans orquestres de revetlla van tornar a gaudir a la Plaça Vella.

Finalment, fora del centre, al barri de Sant Pere, es van muntar les barraques dels moviments socials, amb un divendres d’ambient punk (tocava Batec) i un dissabte de rap (Markus FM entre d’altres).

La contrapartida dels concerts nocturns és la distorsió del descans veïnal. De fet, Diari de Terrassa ha rebut algunes queixes veïnals per excés sonor en els espais del parc de Vallparadís.

I és que, efectivament, la Festa Major ha estat massiva. Fins a cert punt, es va acostant a la idea de morir d’èxit –de moment clarament viu d’èxit– , per exemple, en la manca de confort pel concert massiu de The Tyets. Una de les claus és que els caps de cartell van arrossegar espectadors d’altres ciutats del Vallès Occidental i, segurament, d’altres comarques. I no era del tot senzill, donat que aquest cap de setmana se celebrava també la festa major de Rubí i la de Sant Cugat del Vallès.

A banda de música, també va funcionar molt bé les dues mostres de glosa (a La Taifa i a la Festa Major Popular Alternativa), el vermut musical a la Masia Freixa (impulsar pel col·lectiu vegà) i la tradicional Diada Castellera, durant la qual es van rodar escenes per a la sèrie “Pubertat”, de Leticia Dolera

Homofòbia

Pel que fa a les polèmiques sociopolítiques, aquesta edició de la Festa Major serà la de l’Orgull. I és que els insults homòfobs a un menor d’edat (la tarda de dijous) van sobrevolar durant la descoberta del Capgròs de l’Any divendres, que va esdevenir un clam contra l’homofòbia.

El regidor Pep Forn amb una bandera LGBIQ+, darrere la portaveu de VOX / N.A. / A.T / A.A. / LL. C.

D’altra banda, per l’elecció d’Àlex Marteen, amb el seu capgròs travesti. Per l’altre, perquè el menor d’edat agredit també va ser convidat a seguir el pregó des del balcó municipal. I perquè l’alcalde Jordi Ballart ho va rematar cridant a gaudir d’unes festes “sense homofòbia”.

Tanmateix, la festa de l’Orgull de divendres a la Masia Freixa va fer curt a nivell de públic (recuperant el debat sobre la manca de múscul del món LGTBIQ+ a Terrassa),

La pluja suspén el concurs d’apilar caixes

La pluja ha estat protagonista aquesta Festa Major, tot i que amb una afectació menor del que podria haver estat. El dissabte a primera hora es va registrar una colossal tempesta d’estiu, tot i que a mig matí va escampar. El sol va fer aparició i la jornada va ser molt agradable, igual que diumenge. Tanmateix, ahir dilluns les pluges van tornar a comparèixer, obligant a suspendre la Mostra de teatre (pel matí) i la Cursa de Cambrers i Cambreres i el Concurs d’apilar caixes de Coca-Cola (per la tarda). A més a més, els concerts de “Terrassa és de rumba” es van traslladar a cobert al Vapor Ventalló.

Places plenes en una Festa Major que frega l’èxit total
To Top