Festa Major

Col·lectius socials fan les barraques alternatives

Un moment de la Lluita de bandes, l'any 2023

Tota gran festa té la seva contrafesta. També Terrassa, que a la programació oficial se li afegeix cada any l’“alternativa”, promoguda per moviments socials. Es tracta de la Festa Major Popular Alternativa (FMPA), també pronunciada com “la fempa”, que han muntat al Pla de la Font de l’Apotecari (Vallparadís amb la Vint-i-dos de Juliol).

De fet, divendres comença la festa amb el “txupinasso” (llançament d’un coet) i la lectura del pregó, que aquest any recau en la Plataforma de Suport a Palestina. “No podia ser d’una altra manera, la mirada està posada en Gaza”, explica la membre Núria Casanovas. L’any passat, el pregó havia anat a càrrec de Cecília Canal i havia posat èmfasi en la memòria de les iaies i l’ús de l’espai públic.

Posteriorment, la vetllada acull de concerts de punk; amb Batec, les Penkas, Intersow… “Volem visualitzar la tradició de punk, tant a Terrassa com al Vallès”, explica Casanovas.

En canvi, la jornada de dissbte serà protagonitzada per músiques urbanes, com la sessió de Sound System. “És un estil que queda molt a la perifèria, als barris apartats, per tal que no es vegi…I nosaltres volem posar-ho al centre”, diu la membre de la FMPA.

També hi cantarà Jule (“en sentirem molt a parlar d’ella els anys vinents, segur”), i un combat de galls del col·lectiu Raplegats. “Serà molt potent, rapejant en català i amb el terrassenc Markus FM impulsant aquest col·lectiu, que té notorietat a nivell català”.

La Lluita de Bandes

Una altra peculiar activitat serà, per exemple, la cronoescalada (que organitza la Penya ciclista del casal La Tafanera). Consistirà en una pujada en bicicleta del Torrent Monner, al parc de Vallparadís (avui, 12.30 hores).

A les 18 hores de la tarda celebraran el que potser és l’acte més nostrat de la FMPA: la Lluita de Bandes. Es tracta d’una gimcana de proves entre dos equips rivals, “Dàcars” i “Taifes”, en els quals s’hi han repartits més d’un centenar de joves.

Col·lectius socials fan les barraques alternatives
To Top