Festa Major

L’homenatge a les orquestres estrella dels anys de Transició

Orquestres per la Llibertat actua aquest divendres a la Plaça Vella de Terrassa, a partir de la mitjanit

Quimet Carreras, a l’esquerra, i Miquel Mallafré, al mig, en una actuació d’Orquestres per la Llibertat / juan miguel morales

Els tributs a grups o cantants estan de moda en els nostres dies. Són homenatges a formacions musicals, desaparegudes o no, que es considera que ho mereixen, i també a artistes, desapareguts o no, que van escriure pàgines destacades a la història. És el cas d’Orquestres per la Llibertat, una reunió d’alguns dels membres de grups d’aquest estil que, en temps encara una mica foscos, entre els anys setanta i vuitanta, van fer ballar a diverses generacions de joves emergents, amb ganes de menjar-se el món.

Quimet Carreras i Miquel Mallafré, de Huapachà Combo, la formació terrassenca; Manel Joseph i Eva Gomàriz, de l’Orquestra Plateria, i Salvador Escribà, de la Salseta del Poble Sec, conformen aquesta Orquestra per la Llibertat que actuarà aquesta nit de divendres (23.59 hores) a la Plaça Vella, en el marc de la Festa Major.

Aquest projecte musical es va estrenar dins del Projecte de Cultura en Xarxa Barnasants i ha tingut la seva continuïtat. Mallafré explica que “la idea va sorgir del Carles Girbau, com una mena de tribut i homenatge a les orquestres dels anys vuitanta” i afegeix que les tres que hi participen, llavors, “eren les més contractades”.

La creació d’aquest grup ha representat com una mena de treure de l’oblit a aquestes orquestres que, en el seu moment, van ser una mena de vàlvula d’escapament en uns anys on encara es notava la petjada del franquisme.

Les més significatives

L’espectacle, d’unes dues hores de duració, va desgranant temes de les tres orquestres, “les cançons més significatives” de cada una, explica Mallafré. Això ha suposat que tots els sues integrants han hagut d’aprendre totes les cançons dels altres grup i, d’aquesta manera, “estar tots més implicats” en el concert.

Entre les cançons més destacades del repertori de Huapachà Combo, Mallafré esmenta a “Niña (Chorrada Modelna)”, “Twist de la Pizza Ecumènica (Reverenda Bacanal)” i “Johnny Cara de Zulú (Polka Victoriana)”, de l’àlbum “Alta Sociedad”, el del seu debut discogràfic, de l’any 1981 o “Chocolate per Tutti”, del disc amb el mateix títol, de l’any 1983.

To Top